Het jaar van… VVV-Venlo: te veel ongeschikte opvolgers

28 december 2019, 16:56   Bijgewerkt: 28 december 2019, 18:08

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2019 zitten erop. Ajax pakte de dubbel en stond in de halve finale van de Champions League, FC Twente keerde terug in de Eredivisie en Willem II groeide uit tot dé verrassing. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te blikken. In deel VII van onze cluboverzichten: VVV-Venlo.

Van Maurice Steijn en Robert Maaskant naar Jay Driessen en Hans de Koning. Het was dit kalenderjaar zowaar eens rumoerig in het normaliter zo rustige Venlo. Bij VVV, waar volgens Maaskant pas paniek is als het bier op is, was het wel degelijk even alarmfase 1. In oktober stond de club er na zeven verloren competitieduels en een blamage in de beker tegen Groene Ster beroerd voor. Maaskant, die in de zomer de succesvolle Steijn opvolgde in De Koel, werd in november na de 6-1 afgang bij Heracles Almelo door het clubbestuur aan de kant geschoven. Hommeles in Noord-Limburg dus, waarna de terugkeer van Driessen en de definitieve aanstelling van de nieuwe coach De Koning gehoopt wordt op handhaving.

Met het feit dat de laatste twee seizoenen de koek in De Koel na carnaval wel op is, wacht VVV nog een hels 2020. Met Driessen als tussenpaus werden er wel belangrijke overwinningen op FC Emmen en FC Twente geboekt, waardoor het zicht nog zeker niet te troebel is. Onder leiding van De Koning moet het degradatiespook verdreven worden.

Hét hoogtepunt: Driessens terugkeer in De Koel

Over Jay Driessen kun je weinig verkeerds zeggen. Hij is wars van mediatraining (en verraadde zo ook de komst van De Koning), is altijd beleefd en windt nooit doekjes om zijn speelstijl. Hij probeerde het onrustige VVV 'met realistisch voetbal' in rustiger vaarwater te krijgen. En dat lukte mede dankzij een 2-1 overwinning op FC Twente, bij Driessens terugkeer in De Koel. Na zeven competitienederlagen viel er weer wat te juichen voor de Limburgers. Driessen, die met Maurice Steijn VVV in de zomer verliet voor een kort avontuur in de Verenigde Arabische Emiraten, vond het allemaal 'wel mooi'.

Lang niet alle aankopen van Stan Valckx zijn dit seizoen een succes. De transfer van Tobias Pachonik wel. De Duitse rechtsback was een buitenkansje voor de Limburgers, want clubs als Spartak Moskou, Fulham en Besiktas hadden hem al op de radar. Niet zo gek, want Pachonik werd voor zijn komst naar Venlo al in het shirt van Carpi FC uitgeroepen tot beste back van de Serie B. In De Koel miste hij nog geen wedstrijd en zijn goal tegen PSV (4-1 verlies) was misschien wel de mooiste VVV-treffer van dit kalenderjaar. Inmiddels heeft de 24-jarige Pachonik zich in de kijker gespeeld bij Serie A-clubs Sampdoria en Genoa en Premier League-club Watford FC. Wie weet blijft de beste zomeraankoop dus maar een half seizoen te bewonderen.

De tegenvaller van het jaar: de spitsen

Peniel Mlapa verbloemde voor de zomer al een hoop, maar na het vertrek van de Togolees richting de VAE zijn de goals schaars voor VVV. Slechts zeventien in achttien duels. Peter van Ooijen, een middenvelder, is met vijf goals clubtopscorer. De eveneens op het middenveld acterende Evert Linthorst volgt met vier. Wat betreft de spitsen zorgt alleen Jonathan Opoku met drie goals in elf duels nog voor een acceptabel gemiddelde. Elia Soriano (twee), John Yeboah (één) en de nu al als miskoop bestemde huurling Haji Wright (nul) missen meer kansen dan ze er creëren. Vooral Wright, huurling van Schalke 04, valt tegen. Hij heeft het bij de Venlose publieke opinie ook al verprutst, want geregeld klinken er fluitconcerten als hij aan de bal is.

De doorbraak van: Evert Linthorst

Hij stond vorig seizoen ook al op deze plek, maar Evert Linthorst blijft een van de schamele lichtpuntjes bij VVV. De tiener uit de jeugdopleiding kende een wervelende seizoenstart, met onder meer twee goals bij FC Utrecht (1-2 winst) en de winnende tegen FC Groningen (2-1) leverde hij ondanks zijn leeftijd al punten op voor VVV. Vervolgens verlengde hij zijn contract en is hij wekelijks een van de beteren in Limburg. Eens kijken of hij ook onder De Koning kan uitblinken. 

Eredivisie-cijfers:

Duels: 35

Zeges: 10

Gelijke spelen: 3

Nederlagen: 22

Doelcijfers: 43 voor, 83 tegen

Grootste zege: VVV-Venlo - De Graafschap 4-1 (20 april)

Grootste nederlaag: Ajax  - VVV-Venlo 6-0 (2 februari)

Topscorer: Peniel Mlapa (9)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen