Het jaar van… Heracles: stabiel in de middenmoot

29 december 2019, 18:14

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2019 zitten erop. Ajax pakte de dubbel en stond in de halve finale van de Champions League, FC Twente keerde terug in de Eredivisie en Willem II groeide uit tot dé verrassing. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te blikken. In deel XII van onze cluboverzichten: Heracles Almelo.

Al jaren is Heracles Almelo één van de meest stabiele clubs in de Eredivisie. De Heraclieden blijven gevrijwaard van degradatiezorgen en kunnen in de strijd om de play-offs de gevestigde orde soms kietelen. In 2019 plaatste Heracles zich voor de vierde keer in de clubhistorie voor de play-offs om Europees voetbal. De fundering voor de hoge eindnotering werd gelegd in de eerste seizoenshelft. Met 26 punten en een zesde plaats begon de ploeg van trainer Frank Wormuth aan het tweede deel van het seizoen.

In de tweede seizoenshelft slaagde Heracles erin zich te handhaven in de subtop van de Eredivisie. Het jaar begon teleurstellend met drie nederlagen op rij, maar door de stunt tegen Ajax (1-0) keerde het zelfvertrouwen terug. Heracles viel nimmer uit de top acht en eindigde op een zeer verdienstelijke zevende plaats. In de play-offs wisten de Almeloërs niet te stunten: FC Utrecht won in de halve finale beide ontmoetingen (0-2 en 3-0). Desalniettemin een geslaagd seizoen voor Heracles.

Ieder succes heeft zijn prijskaartje. In de zomer nam Heracles afscheid van vier belangrijke krachten: Lerin Duarte, Brandley Kuwas, Adrián Dalmau en Kristoffer Peterson. Zij waren het seizoen daarvoor goed voor 47 (!) van de 61 competitiedoelpunten, ruim driekwart van het totaal. Heracles deed in de zomermaanden een jasje uit, maar in het huidige seizoen draait de club wederom keurig mee in de middenmoot. Als nummer negen van de Eredivisie gaat Heracles in de tweede seizoenshelft weer proberen een play-offticket te veroveren.

Dat Heracles Almelo ook dit seizoen weer meedraait in de middenmoot, is een gevolg van stabiel beleid. Het vertrek van Duarte, Kuwas, Dalmau en Peterson werd in de zomer adequaat opgevangen. Met Cyriel Dessers en de van PSV gehuurde Mauro Júnior trekken nu anderen de Almelose kar. Het heeft er alle schijn van dat Wormuth weer gaat voldoen aan de doelstelling van eindigen tussen de twaalfde en achtste plaats. En wie weet wacht Heracles aan het einde van het seizoen weer een mooi toetje.

{image[335738][right-half][]}Het hoogtepunt: Bereiken play-offs

Net als in 2010, 2011 en 2016 bereikte Heracles in 2019 de play-offs om Europees voetbal. Dat deden de Heraclieden door met 48 punten op de zevende plaats te eindigen. Onder meer FC Groningen, Willem II en sc Heerenveen behaalden over 34 wedstrijden minder punten. In 2016 plaatste Heracles zich via de play-offs voor Europees voetbal, maar dat kunstje herhaalden de Heraclieden in mei niet. Dat FC Utrecht in de halve finale over twee wedstrijden te sterk was, is slechts een smetje op een geslaagd seizoen.

De beste aankoop: Cyriel Dessers

Heracles Almelo heeft afgelopen zomer goed ingekocht, maar Cyriel Dessers heeft ongetwijfeld de meeste impact gehad op de prestaties in het Erve Asito. De Belgische spits kwam over van FC Utrecht, terwijl Adrián Dalmau de omgekeerde weg bewandelde. Waar de Spaanse spits in de Domstad kwakkelt met blessures, daar floreert Dessers in Almelo. Met twaalf doelpunten is hij de verrassende topscorer van de Eredivisie. Cagliari schijnt al geïnteresseerd te zijn, weet Dessers zich de komende maanden ook in beeld te spelen bij andere clubs?

{image[332800][left-half][]}De tegenvaller: Dario Van Den Buijs

Hij speelde afgelopen seizoen bijna alles, maar in de huidige jaargang houdt Dario Van Den Buijs voornamelijk de bank warm. De Belg kreeg in de eerste wedstrijd van het seizoen nog het vertrouwen van Wormuth, maar na de 0-4 nederlaag tegen sc Heerenveen startte de centrale verdediger in competitieverband nog maar twee keer in de basis. De Duitse coach geeft de voorkeur aan Robin Pröpper en Mats Knoetser. Voorlopig heeft Wormuth geen reden om aan zijn centrale duo te tornen, wat slecht nieuws is voor Van Den Buijs.

De doorbraak: Lennart Czyborra

Eén van de meest getalenteerde linksbacks van de Eredivisie loopt rond bij Heracles Almelo. Hij luistert naar de naam Lennart Czyborra (20), is Duits en heeft een mooie toekomst voor zich. De vleugelverdediger loopt sinds de zomer van 2018 rond bij Heracles, dat hem overnam van Schalke 04. Na een half jaar acclimatiseren, is Czyborra niet meer weg te denken uit de basis van Heracles. Het kan bijna niet anders of de Duitser levert de Almeloërs in de toekomst een mooi bedrag op.

Eredivisie-cijfers

Duels: 35

Zeges: 14

Gelijke spelen: 6

Nederlagen: 15

Doelcijfers: 59 voor, 59 tegen

Grootste zege: Heracles Almelo - Fortuna Sittard 6-0 (16 februari)

Grootste nederlaag: Heracles Almelo - FC Utrecht 1-5 (2 maart), Heracles Almelo - sc Heerenveen 0-4 (4 augustus),

Topscorer: Adrián Dalmau (13 goals)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen