Het jaar van… PEC Zwolle: uit de penarie, in de penarie

27 december 2019, 19:13

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2019 zitten erop. Ajax pakte de dubbel en stond in de halve finale van de Champions League, FC Twente keerde terug in de Eredivisie en Willem II groeide uit tot dé verrassing. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te blikken. In deel VI van onze cluboverzichten: PEC Zwolle.

Met Jaap Stam als kersverse opvolger van de ontslagen John van 't Schip begon het jaar 2019 voor PEC Zwolle. De trainer uit Kampen kreeg een duidelijke doelstelling: de club in de Eredivisie houden. Halverwege het seizoen bezetten de Zwollenaren namelijk slechts de zestiende plaats, wat aan het einde van het seizoen play-offs tegen degradatie zou betekenen. Met Stam aan het roer vond PEC Zwolle direct de weg naar boven.

De eerste wedstrijd onder Stam, tegen zijn toekomstige club Feyenoord, werd met 3-1 gewonnen. Het bleek het begin van een succesvolle samenwerking tussen PEC Zwolle en Stam. De club uit Overijssel speelde zich ruim voor het einde van het seizoen veilig, wat het gelijk bewees van de clubleiding om een trainerswissel door te voeren. Het dienstverband van Stam duurde slechts enkele maanden, want al in maart werd bekend dat de kale trainer naar Feyenoord zou verkassen. In de zomer trokken ook sterkhouders Kingsley Ehizibue, Younes Namli en de talentvolle Sepp van den Berg de deur in Zwolle achter zich dicht.

Als opvolger van Stam kwam PEC Zwolle uit bij John Stegeman. Een opvallende keuze, daar de trainer werd weggeplukt bij aartsrivaal Go Ahead Eagles. Het vertrek van onder meer Ehizibue en Namli werd opgevangen met de komst van een rits bekende namen. Onder meer Thomas Bruns, Dennis Johnsen, Iliass Bel Hassani en Reza Ghoochennjhad werden naar Zwolle gehaald. Daarnaast keerden verloren zonen Etiënne Reijnen en Mustafa Saymak terug.

De ingrediënten leken aanwezig om ouderwets in de middenmoot mee te draaien, maar halverwege het seizoen moet geconcludeerd worden dat PEC Zwolle terug bij af is. De club staat slechts één punt boven de gevarenzone en zal de komende maanden wéér het gevecht tegen degradatie moeten aangaan. Dit keer zonder trainerswissel, al had Stegeman in september zomaar ontslagen kunnen worden. Met te veel drank was hij betrokken bij een (eenzijdig) auto-ongeluk, waarvoor hij diep door het stof ging. De directie baalde enorm van het incident, maar besloot Stegeman niet op straat te zetten. Betaalt dat zich in 2020 terug?

{image[338907][right-half][]}Het hoogtepunt: handhaving in de Eredivisie

Als één van de degradatiekandidaten begon PEC Zwolle in januari aan de tweede seizoenshelft. De Zwollenaren hadden in het eerste deel van het seizoen slechts vijftien punten behaald en hadden daadoor een sterk tweede deel nodig om niet bij de laatste drie te eindigen. Met Jaap Stam als opvolger van John van 't Schip kwam alles goed. De Zwollenaren klommen snel op de ranglijst, speelden zich een aantal speelrondes voor het einde van het seizoen veilig en eindigden met 39 punten op de dertiende plaats.

De beste aankoop: Pelle Clement

PEC Zwolle trok een jaar geleden niet alleen Jaap Stam aan, maar ook Yuta Nakayama, Lennart Thy en Pelle Clement. Laatstgenoemde heeft inmiddels 35 wedstrijden voor de Zwollenaren gespeeld. Clement kreeg direct een basisplaats van Stam, met wie hij eerder samenwerkte in de jeugd van Ajax en bij Reading. Ook onder Stegeman is hij een vaste waarde. In een team dat veel wisselingen heeft gekend, is hij altijd zeker van zijn plek geweest.

{image[337819][left-half][]}De tegenvaller: Xavier Mous

Veel clubs waren afgelopen zomer in de markt voor Xavier Mous, die veel indruk maakte bij SC Cambuur. PEC Zwolle ging uiteindelijk aan de haal met de handtekening van de inmiddels 24-jarige doelman. In die voorbereiding won de voormalig Ajacied de concurrentiestrijd van Michael Zetterer, wat het begin van een succesvolle samenwerking leek in te leiden. Leek, want sinds halverwege november is Mous zijn plek onder de lat kwijt. De keeper blunderde een aantal keer opzichtig en lijkt nog niet klaar voor het grote werk.

De doorbraak van: Gustavo Hamer

Gustavo Hamer is één van de weinige lichtpunten in het tot nu toe donkere seizoen van PEC Zwolle. De in Brazilië geboren middenvelder kan op meerdere posities uit de voeten en is een zeer gewaardeerde kracht. Hij speelt al anderhalf jaar in Zwolle, maar heeft in 2019 laten zien dat hij in de toekomst nog een mooi stapje kan maken. Hamer zou zomaar de volgende speler kunnen worden die PEC Zwolle een mooi bedrag oplevert.

Eredivisie-cijfers

Duels: 35

Zeges: 12

Gelijke spelen: 4

Nederlagen: 19

Doelcijfers: 52 voor, 69 tegen

Grootste zege: PEC Zwolle - Fortuna Sittard 5-0 (7 april)

Grootste nederlaag: PSV - PEC Zwolle 4-0 (4 april), PEC Zwolle - PSV 0-4 (29 september), Heracles Almelo - PEC Zwolle (4-0)

Topscorer: Lennart Thy (12 goals)

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen