Het jaar van… Fortuna Sittard: sterke thuisbasis in Limburg

Het jaar van… Fortuna Sittard: sterke thuisbasis in Limburg

27 december 2019 – Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2019 zitten erop. Ajax pakte de dubbel en stond in de halve finale van de Champions League, FC Twente keerde terug in de Eredivisie en Willem II groeide uit tot dé verrassing. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te blikken. In deel IV van onze cluboverzichten: Fortuna Sittard.De rentree van de Zuid-Limburgers in de Eredivisie werd afgelopen zomer gevierd met een vijftiende plaats. Een positie waar ze in Sittard van tevoren een moord gedaan zouden hebben, het betekende immers rechtstreekse handhaving, ten koste van NAC Breda, De Graafschap en Excelsior. En dat met een piepklein budget en voetbal naar de mogelijkheden.


En dat is vooralsnog ook het hoogst haalbare voor de Fortunezen. In de
degradatietombola ontloopt de ploeg vande deze zomer aangestelde Sjors Ultee de gevreesde plekken, maar moet er ook niet veel tegenzitten om wel af te dalen naar de Eerste Divisie. De sterke thuisserie in het toch geregeld akelig lege stadion is een van de strohalmen die Fortuna grijpt. De laatste vijf competitieduels werden in Sittard namelijk allemaal gewonnen.

De voorlopig veertiende positie is een uitstekende prestatie van de verantwoordelijken in het zuiden, maar op alleen een sterke thuisserie kan geen enkele club bouwen. De laatste zes potjes buiten Sittard werden verloren en dat moet Ultee toch zorgen baren.

Hét hoogtepunt: de overwinning op Feyenoord in Sittard
Zoals net al aangegeven, is Fortuna thuis de laatste maanden schier onverslaanbaar. Vooral de 4-2 overwinning tegen Feyenoord sprong in het oog. Met realistisch voetbal, weinig balbezit en snelle uitbraken, had het tot dat moment lastig scorende Fortuna er na 46 minuten al vier gemaakt. En dat bleek genoeg voor een knappe, maar bovenal verdiende overwinning op het toch favoriete Feyenoord. Iets dat hadden ze jaren geleden toch niet haddendurven dromen bij de geelgroenen.


De beste aankoop: Felix Passlack
Een huurling van Borussia Dortmund, die jarenlang het oogappeltje van Jürgen Klopp was en al veertien duels in het eerste van Dortmund speelde. Dat schiep tevoren natuurlijk verwachtingen. De onvermoeibare 21-jarige Felix Passlack dendert al maandenlang over de rechtervleugel en maakte onder meer indruk in het gewonnen thuisduel tegen Feyenoord (4-2). Van de 16 (!) nieuwelingen is Passlack een van de meest constante, en dat is zeker gezien zijn jonge leeftijd een compliment waard.

De tegenvaller van het jaar: de fans na de zomer

De beelden van de promotie in 2017/2018 en de volgepakte tribunes in de eerste maanden waren prachtig, maar Fortuna lijkt zo nu en dan wel een soort voetbalhype zijn. De resultaten zijn goed en er vallen genoeg doelpunten. Toch zijn er sinds de zomer opvallend veel lege stoeltjes te zien in Sittard, gemiddeld bijna 2000 minder mensen bij de thuiswedstrijden. En dat terwijl er nauwelijks verloren wordt in eigen huis. Wat kun je nog meer wensen als Zuid-Limburger?

De doorbraak van: Clint Essers
In dagblad de Limburger al de enige doorgebroken speler van de klas van '97 genoemd. Een jongen uit de streek, die in het nog maar net grijs geworden verleden wel eens werd uitgefloten. Dat is nu wel anders, want Essers is in zijn tweede seizoen op Eredivisie echt doorgebroken. Als middenvelder of op beide verdedigende vleugelposities, Essers haalt ruime voldoendes, stond het merendeel van de duels in de basis en bewees het ongelijk van de kleine groep uitfluiters.

Eredivisie-cijfers:
Duels: 35
Zeges: 9
Gelijke spelen: 6
Nederlagen: 20
Doelpunten: 44 voor, 92 tegen
Grootste zege: Fortuna Sittard – Excelsior 4-1 (10 februari)
Grootste nederlaag: FC Utrecht  - Fortuna Sittard 6-0 (3 november)
Topscorer: Mark Diemers (10)

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 21 februari 2020

  2. donderdag 20 februari 2020