Het jaar van... ADO Den Haag: chaos op én buiten het veld

29 december 2019, 13:08   Bijgewerkt: 30 december 2020, 08:23

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2019 zitten erop. Ajax pakte de dubbel en stond in de halve finale van de Champions League, FC Twente keerde terug in de Eredivisie en Willem II groeide uit tot dé verrassing. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te blikken. In deel X van onze cluboverzichten: ADO Den Haag.

Het ontslag van trainer Alfons Groenendijk, het opstappen van algemeen directeur Mattijs Manders en het op non-actief zetten van technisch directeur Jeffrey van As is slechts een greep uit de gebeurtenissen die zorgden voor een bijzonder onrustig jaar in de hofstad. De veeleisende Chinese eigenaren zorgden achter de schermen ook niet bepaald voor structuur. De bestuurlijke wanorde werkt ook door naar de prestaties op het veld.

In de zomer moest ADO met het vertrek van smaakmakers Nasser El Khayati en Sheraldo Becker flink wat kwaliteit inleveren. Daar stond met de terugkeer van Michiel Kramer en de gehuurde Crysencio Summerville niet bijster veel tegenover. Van de eerste tien wedstrijden gingen er dan ook acht verloren, waardoor ADO vanaf het begin in de degradatiezorgen verkeerde. Ondertussen was het ook achter de schermen onrustig en zou er na het vertrek van algemeen directeur Manders twee kampen zijn ontstaan. Groenendijk uitte zijn kritiek op het beleid van de Chinezen en stapte op na nieuwe nederlagen tegen Fortuna Sittard, FC Emmen en Heracles Almelo.

Na het vertrek van Groenendijk werd er volop gespeculeerd over een opvolger. Alan Pardew werd uit de hoge hoed getoverd: de voormalig trainer van onder andere Newcastle United, West Ham United en Southampton moet het dramatische seizoen redden. Martin Jol verscheen niet veel later als technisch adviseur op het toneel. Brengen zij (en met hen goede spelers) de rust terug of wordt de onrust ADO fataal en degraderen zij voor het eerst sinds 2007 naar de Eerste Divisie?

Het hoogtepunt: FC Utrecht-thuis

Eigenlijk waren de laatste zes wedstrijden van het vorige seizoen het hoogtepunt van ADO. De ploeg moest tot voor deze ongelofelijke serie eigenlijk constant naar beneden kijken en maakte zich zorgen om degradatie. In de thuiswedstrijd tegen Utrecht raasde het als vanouds in de Hofstad. Al in de rust stond het 3-0 onder aanvoering van wie anders dan ras Hagenees Lex Immers. Het zou uiteindelijk 5-0 worden, waarna er in de weken hierna ook werd gewonnen op bezoek bij AZ en Feyenoord. Op een haar na miste het maar de play-offs.

Beste aankoop: Crysencio Summerville

Het piepjonge talent uit 2001 wordt gehuurd van Feyenoord en moest het in de eerste weken van de competitie hebben van korte invalbeurtjes. Inmiddels is de watervlugge aanvaller zeker van een basisplaats en één van de weinige lichtpuntjes in Den Haag. Met zijn snelheid en scherpe passeerbewegingen is hij een plaag voor iedere defensie. Zijn rendement blijft nog wat achter met één goal en één assist. Of verwachten wij al te veel in het eerste Eredivisie-seizoen van een pas achttienjarige buitenspeler?

Tegenvaller: Michiel Kramer

De spits keerde na een teleurstellende periode in Israël terug in Nederland, maar kon bij FC Utrecht weinig potten breken. ADO besloot hem terug te halen om het verlies van El Khayati en Becker nog enigszins op te kunnen vangen. Kramer scoorde echter pas twee keer en liet zich voornamelijk gelden met domme tackles en gele kaarten. Wellicht heeft hij meer tijd nodig, maar het is nog niet de spits die in 2015 van ADO naar Feyenoord vertrok. 

Doorbraak van: Shaquille Pinas

De centrale verdediger kwam vorig seizoen al geregeld in actie, maar is dit seizoen uitgegroeid tot een echte basisspeler. Na het vertrek van Wilfried Kanon werd Pinas naar voren geschoven als opvolger, hij speelde dan ook alle competitiewedstrijden in de basis. Samen met Tom Beugelsdijk vormt hij het centrum van de Haagse verdededing. Qua doelpunten houdt Pinas gelijke tred met de Hagenees in optima forma, beiden waren goed voor één treffer. Wat het kaartenklassement loopt Pinas flink achter bij zijn collega in het centrum: zes om één.

Eredivisie-cijfers

Duels: 35

Zeges: 10

Gelijke spelen: 8

Nederlagen: 17

Doelcijfers: 55 voor, 66 tegen

Grootste zege: ADO Den Haag - FC Utrecht 5-0 (6 april)

Grootste nederlaag: Ajax – ADO Den Haag 6-1 (22 december)

Topscorer: Tomas Necid (14 goals)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen