Coëfficiëntengekte in 2019: alle Nederlandse successen op een rij

25 december 2019, 15:00   Bijgewerkt: 24 december 2019, 20:15

Het Nederlands clubvoetbal kreeg afgelopen jaar in Europa weer kleur op de wangen. De negende plaats op de coëfficiëntenranglijst - de ranking op basis van resultaten in de afgelopen vijf jaar - is daar het bewijs van. Vooral dankzij Ajax tellen we internationaal weer mee. De Amsterdammers lopen dan ook voorop in de coëfficiëntenpolonaise bedacht, bedacht door VI's coëfficiëntenfetisjist Michel Abbink. Wat gebeurde er in 2019 allemaal op die ranglijst?

De elfde plaats

Nederland kreeg in april, na de 1-1 van Ajax tegen Juventus, de zo begeerde elfde plaats definitief in handen. Eindelijk wipten 'we' over Oostenrijk heen. Dat betekent dat de kampioen van dit seizoen zich rechtstreeks plaatst voor de Champions League, mits de aanstaande winnaar van het miljardenbal zich ook kwalificeert via de nationale competitie. Die kans is meer dan reëel.

{image[337207][right-half][]}Ook Turkije en Oekraïne voorbij

De Europese opmars zette dit jaar door. In het nieuwe seizoen plaatste Ajax zich weer voor de groepsfase van de Champions League en bereikten PSV, Feyenoord én AZ het hoofdtoernooi om de Europa Leauge. FC Utrecht was de enige grote dissonant met de uitschakeling door het Bosnische Zrinjski Mostar. De thuiszege van Ajax op Lille (3-0) in september deed Nederland passeren langs Turkije en Oekraïne en zodoende staan we negende.

Huidige stand van zaken (Bron: Kassies)

1. Spanje 97.712

2. Engeland 86.462

3. Duitsland 68.498

4. Italië 66.510

5. Frankrijk 56.082

6. Portugal 48.849

7. Rusland 45.549

8. België 37.500

9. Nederland 35.150

10. Oekraïne 33.500

11. Turkije 32.800

12. Oostenrijk 32.125

13. Denemarken 27.500

Net buiten de top-vijf

Nederland sluit het jaar als een van de best presterende landen af. Alleen Engeland (14.571) Spanje (14.357) Duitsland (12.428), Italië (10.785) en Portugal (9.700) doen het dit seizoen beter dan Nederland (8.800). Opvallend is dat Nederland Frankrijk (8.500) achter zich houdt. De Franse Ligue 1 wordt onder de grote vijf competities geschaard, maar heeft alleen Paris Saint-Germain en Olympique Lyon nog maar in de Champions League. België, het land waar Nederland op jaagt, gaat met 7.200 punten de feestdagen in.

België in het vizier

Bovenstaande betekent dus dat Nederland de achtste plaats van de zuiderburen steeds meer nadert. Het verschil tussen beide landen is momenteel 2,35 punten. Nog steeds een redelijk gat. Maar sinds jaren is deze overbrugbaar. Daarom is het ook zo zuur dat Ajax sneuvelde in de Champions League. Een Amsterdamse overwintering in het miljardenbal had het Nederlandse voetbal een vol bonuspunt opgeleverd voor de coëfficiëntenlijst. Na de winterstop hebben Nederland (Ajax, AZ) en België (AA Gent, Club Brugge) elk nog twee clubs in de Europa League: met Manchester United en AS Roma hebben de Belgen op het oog zwaarder geloot.

{image[332897][right-half][]}Ajax de coëfficiëntenkoning van Nederland

Bovenstaande successen zijn grotendeels te danken aan Ajax. Dankzij de triomftocht in de Champions League stootte Nederland Oostenrijk van de elfde plaats. Van alle (!) Europese ploegen raapte Ajax vorig seizoen zelfs de meeste UEFA-punten bij elkaar. Ook dit seizoen pakt Ajax (2,8) de meeste punten voor het vaderlandse voetbal. Maar nu dragen AZ (2,3), PSV (2,1), Feyenoord (1,5) ook een serieus en belangrijk steentje bij. Met het armetierige optreden van FC Utrecht in Europa erbij, komt Nederland uit op 8.800 punten.

Het perspectief in 2020

Ajax en AZ moeten Nederland op z'n minst in de top-tien houden. Dat is zeer realistisch, omdat naaste achtervolgers Oekraïne en Turkije in de Europa League elk nog maar één ijzer in het vuur hebben. Shakhtar Donetsk treft Benfica en Istanbul Basaksehir ontmoet Sporting Portugal.

Met een schuin oog zijn de prestaties van de Russen en Portugezen ook interessant. De zesde plek van Portugal levert een zeer aantrekkelijk pakket aan Europese startbewijzen op. Rusland en Portugal achterhalen is voor dit seizoen nog een brug te ver. Maar over dit seizoen beter presteren kan in de toekomst leuke voordelen opleveren. Vooral ook omdat alle Russische clubs zijn uitgeschakeld.

Waar is het uiteindelijk allemaal goed voor?

De hamvraag is natuurlijk: wat levert een negende, achtste of misschien later zelfs wel een zesde plaats allemaal op? Aan de tiende tot en met de zevende plek kleven identieke beloningen. Vanaf de zesde plek wordt het allemaal nog aantrekkelijker.

Pakket bij huidige negende plaats

Champions League

Deze notering levert de kampioen van 2021 een rechtstreeks Champions League-ticket op. De nummer twee van 2021 stroomt de derde voorronde in en niet in de tweede, zoals PSV afgelopen zomer deed.

Europa League en Europa Conference League

De huidige prestaties in Europa zijn ook van toepassing op een nieuw clubtoernooi: vanaf het seizoen 2021/2022 doet de Europa Conference League zijn intrede. Dat verandert de ticketverdeling van de Europa League. De winnaar van de KNVB Beker in 2021 gaat niet langer rechtstreeks naar de poulefase van de Europa League, maar speelt in de play-offs voor het hoofdtoernooi. De Europa Conference League dient dan als vangnet.

De nummers drie van de Eredivisie en de winnaar van de play-offs spelen voor toegang tot het nieuwe toernooi. In het kwalificatietoernooi stroomt Nederlands nummer drie in tijdens de derde voorronde, de play-offswinnaar meldt zich in de tweede voorronde. Met de Europa Conference League gaat Nederland dus minder clubs aan de Europa League leveren. Maar in de Conference League spelen normaliter minder sterke ploegen uit de kleinere voetballanden en is de kans op Nederlands succes groter.

Pakket bij zesde plaats

Stip aan de verre horizon is de zesde plaats. Het pakket maakt duidelijk waarom. Deze notering levert het volgende op: twee toegangsbewijzen voor het hoofdtoernooi van de Champions League, één voor het kwalificatietoernooi van het miljardenbal, één voor de groepsfase van de Europa League en twee voor het kwalificatietoernooi voor de Europa Conference League. Behalve een veel aantrekkelijker instroming is de zesde plek ook nog goed voor een extra Europees ticket. Nederlandse clubs weten dus wat hun goede voornemens voor 2020 moeten zijn.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen