De Nederlanders die in het buitenland het beste speelden

25 december 2019, 12:01

De voetbaljaargang 2019 zit er in bijna alle landen op. Over de hele wereld gaan weer talloze Nederlandse voetballers genieten van hun welverdiende vakantie. Maar wie van hen presteerden naargelang hun kwaliteiten het beste in de afgelopen twaalf maanden?

1. Virgil van Dijk

Het scheelde maar zeven punten of Virgil van Dijk had Lionel Messi verslagen in de strijd om Ballon d'Or. Wel werd hij gekozen tot de beste speler van Europa, speler van het seizoen in de Premier League en ook stond hij in alle wereldelftallen van het jaar. De imponerende centrale verdediger pakte met Liverpool de Champions League en stevent dit seizoen af op de Engelse titel. Met het Nederlands elfal was hij als captain belangrijk in de wederopstanding. Een geweldige voetballer!

{image[338524][right-half][]}2. Georginio Wijnaldum

Met twee doelpunten in de halve finale van de Champions League tegen FC Barcelona bezorgde invaller Georginio Wijnaldum zijn elftal bijna hoogstpersoonlijk de finale. De middenvelder is niet alleen onder Jürgen Klopp extreem belangrijk, ook bij het Nederlands elftal is hij reserve-aanvoerder en met goals en assists dé aanjager van het succesvolle Oranje. Ook buiten de lijnen: zijn krachtige statement tegen racisme ging heel de wereld over en maakte een enorme indruk. 

3. Memphis Depay

Het was een bewogen jaar voor Memphis Depay: diverse trainers passeerden de revue, de aanvaller zat onder Bruno Génésio aan het begin van dit kalenderjaar zelfs nog een aantal keer op de bank, maar onder Rudi Garcia werd hij aanvoerder en de onbetwiste ster van Olympique Lyon - dat hij hoogstpersoonlijk naar de knock-outfase van de Champions League schoot. Dat hij daar na de winterstop zal ontbreken is een extreem gemis voor de Franse club én Oranje, aangezien hij onder Ronald Koeman de allesbepalende aanvaller is van het Nederlands elftal. Zijn kruisbandblessure is een hard gelag, voor Memphis uiteraard nog het meest. 

4. Frenkie de Jong

Na zijn megatransfer naar FC Barcelona waren er twijfels: met Sergio Busquets hadden de Catalanen immers de beste speler op zijn positie lopen. Toch kende de Nederland geen angst en met een geweldige voorbereiding voor elke training en wedstrijd maakt De Jong veel indruk. Sterker nog: hij was al snel de meestgebruikte veldspeler onder Ernesto Valverde. Als een kameleon op het middenveld wordt hij gebruikt als controleur en ook als linker- of rechtermiddenvelder. De Jong is een alleskunner en in korte tijd een onbetwistbare ster geworden in Catalonië. Dat is meer dan knap. 

5. Nathan Aké

Dat Chelsea momenteel twijfelt of het de optie in het transfercontract uit 2017 van Aké moet lichten, zegt alles over de ontwikkeling die de centrale verdediger heeft doorgemaakt. Alle Europese topclubs zitten achter de derde (!) centrale verdediger van Oranje aan en de biedingen lopen op tot soms wel tachtig miljoen. The Blues hoeven er slechts ruim vijtig te betalen, dat hebben ze destijds laten opnemen in de koopovereenkomst. Voor Aké is het vooral de vraag of hij na zijn ontwikkeling niet naar een nog grotere club in Engeland wil.

{image[337484][left-half][]}6. Marten de Roon

Dat Ronald Koeman de middenvelder van Atalanta Bergamo altijd oproept en vrijwel altijd opstelt, is gezien zijn prestaties in Italië maar weinig verrassend. De middenvelder is een cruciale schakel in het succes van de Serie A-club, die voor het eerst in de historie op de derde plaats eindigde en zich plaatste voor de knock-outfase in de Champions League. De Roon wordt door trainer Gian Piero Gasperini meer dan op waarde geschat en presteert beter dan ooit tevoren.

7. Stefan de Vrij

Antonio Conte is bezig met de wederopbouw van Internazionale als serieuze titelkandidaat en daarbij is een uiterst belangrijke rol weggelegd voor Stefan de Vrij. De Nederlander is een van de onbetwiste krachten achterin bij de grootste uitdager van Juventus in de Serie A. Hij wordt gezien als de grote baas van de defensie van Inter en in Italië vinden ze het vooral gek dat hij in het Nederlands elftal nog altijd genoegen moet nemen met een rol op het tweede plan. 

{image[337854][right-half][]}8. Matthijs de Ligt

Na een heel moeilijke beginperiode bij Juventus met ongelukkige handsballen kreeg De Ligt het al snel op de rit bij de Oude Dame. Door de blessure van Giorgio Chiellini kreeg hij links in het centrum een vaste plaats en maakte hij in grote wedstrijden, bijvoorbeeld tegen Atlético Madrid en Atalanta Bergamo, veel indruk. Clubicoon Alessandro Del Piero, Chiellini en Cristiano Ronaldo waren meer dan lovend over de start van de nog altijd pas twintigjarige De Ligt, die bovendien de Kopa Trophy op zijn naam schreef. In december verloor hij echter wel plots zijn basisplaats in Turijn, al is het een kwestie van tijd voor hij die weer terugverdient. 

9. Wout Weghorst

Hoog, laag, links of rechts. Elke bal voor de voeten of het hoofd van Wout Weghorst is gevaarlijk. Bij het in 2019 soms geplaagde VfL Wolfsburg loopt de goalgetter meer dan 1 op 2 en er werd zelfs terecht afgevraagd waarom hij vaker niet dan wel wordt opgeroepen bij het Nederlands elftal. Hoewel de aanvaller al meermaals aan zijn top geacht werd, maakt hij keer op keer nog een stap in zijn loopbaan. Is er nog veel perspectief voor Weghorst na zijn toch al zo goede kalenderjaar 2019? 

10. Davy Pröpper

De marathon-man van Brighton & Hove Albion kende ook in 2019 weer een uitstekend jaar: alleen bij schorsingen of blessures stond hij niet in de basis bij de Premier League-club. Hoewel hij vrijwel nooit scoort, maakte hij namens Brighton zijn eerste twee treffers en kwam hij onder Ronald Koeman steeds dichter bij de basis van Oranje - waarop hij voor het EK 2020 nog gewoon serieus mag hopen. Als hij zijn goede spel ook komend jaar doorzet, staat hem wellicht als klap op de vuurpijl een mooie transfer te wachten. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen