ErediVisie: toptieners, Sierthuis, Orkaan Kökcü, Spierings en FCT

23 december 2019, 11:31   Bijgewerkt: 23 december 2019, 11:53

In het laatste speelweekend van 2019 was er heel veel weer even als vanouds: Ajax tikte met een jonge ploeg ADO Den Haag scheel, PSV en Feyenoord wonnen en bovendien waren er veel jonge talenten die zich lieten zien. Voor AZ eindigde het zo succesvolle kalenderjaar juist enorm in mineur met een forse nederlaag, terwijl het in Enschede na een nieuw verlies serieus crisis is. Voor de laatste keer dit jaar blikken terug op de speelronde in onze wekelijkse rubriek ErediVisie. 

Toptieners

Jeugd heeft de toekomst, ook in de top. Dat was dit weekend (eindelijk) weer eens zichtbaar bij Ajax, PSV en Feyenoord. Bij de Amsterdammers zorgden Jurgen Ekkelenkamp, Ryan Gravenberch en Lassina Traoré ervoor dat met uitzondering van de eerste speelrondes Ajax de eerste ploeg ooit is met drie scorende basisdebutanten, waarvan Gravenberch de op acht na jongste doelpuntenmaker ooit was in de Eredivisie. Bij PSV lieten talenten Cody Gakpo en Mohammed Ihattaren zich zien met wereldgoals tegen PEC Zwolle en bij Feyenoord ontwikkelt Kökcü zich onder Dick Advocaat als een Orkaan. Dat bekroonde hij met een uiterst fraaie én belangrijke treffer tegen FC Utrecht. Het gaat goed met de talenten in Nederland!

{image[338821][right-half][]}FC Twente in verval

Gonzalo Garcia zal de kerst nog wel halen als trainer van FC Twente, maar of het kerstdiner hem opperbest smaakt? Het krediet van de Uruguayaan is in de laatste weken flink afgebrokkeld. De achterban raakt het vertrouwen in de trainer en ploeg steeds meer kwijt. De geoogste complimenten na een goede seizoensstart lijken alweer een ver verleden. Sinds de derby-nederlaag in september tegen Heracles Almelo zette het verval in, want daarna gingen de Tukkers nog eens negen keer onderuit. Met als nieuwe dieptepunten afgelopen week de bekeruitschakeling door Go Ahead Eagles en de forse competitienederlaag tegen hekkensluiter RKC Waalwijk. Voor Twente komt de winterstop precies op tijd. Technisch directeur Ted van Leeuwen zal daarin een nieuwe list moeten verzinnen, anders kan het degradatiespook zomaar weer opdoemen in de Grolsch Veste.

Sierthuis

Kaj Sierhuis werd voor anderhalf jaar gehuurd door FC Groningen van Ajax en daar waren ze in het hoge noorden maar wát blij mee, aangezien ze in hem een absoluut toptalent zagen. Die status begint hij langzaam maar zeker steeds meer waar te maken, bijvoorbeeld met twee derbydoelpunten tegen FC Emmen. Sierhuis begint zich steeds meer thuis te voelen in het Hitachi Capital Mobility Stadion, maar misschien zelfs wel iets té goed. De aanvaller maakte al zijn doelpunten dit seizoen namelijk in de thuishaven van FC Groningen en produceerde op vreemde bodem nog geen goal. Een mooi voornemen om dat in 2020 wel te gaan doen.  

{image[338822][left-half][]}Spierings patent

 "Vandaag viel alles op zijn plek", zei Stijn Spierings vrijdagavond laat na de 3-0 zege op FC Twente. Dat was een understatement van de 23-jarige middenvelder van RKC Waalwijk, die net al de gehele ploeg een dijk van een wedstrijd op de mat legde. Twee van drie goals van RKC werden gemaakt door Spierings die dat op typerende wijze deed, namelijk schitterend. Kort voor rust schoot hij hard raak, al kwam daar nog wat geluk bij kijken, en na de helftwissel pegelde de middenvelder de bal tegen de touwen na solo. Spierings staat dit seizoen al op drie treffers, nadat hij twaalf dagen daarvoor ook al heerlijk scoorde tegen sc Heerenveen en is daarmee een van de meest scorende spelers van RKC.

Bizot van hero to zero

Marco Bizot had ongetwijfeld totaal andere verwachtingen van het uitduel met Sparta Rotterdam. De goalie van AZ kreeg al na vijf minuten rood en zag zijn ploeg daarna met liefst 3-0 onderuit gaan op Het Kasteel. De 28-jarige doelman hield dit jaar in alle competities liefst 31 keer de nul, evenveel als Heinz Stuy in 1971 bij Ajax. Hij had dat record kunnen verbeteren, maar kan door zijn vroege rode prent geen nieuwe clean sheet bijschrijven. Een klein smetje op het superjaar van Bizot.

En dan nog even dit...

SP AZ TA 

Kerstman Willem

Van voor, naar achter van links, naar rechts 

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen