Effectief Groningen neemt afstand van pover Emmen

Effectief Groningen neemt afstand van pover Emmen

22 december 2019 – FC Groningen heeft aansluiting gevonden met de linkerhelft van de Eredivisie. De ploeg won in eigen huis door twee treffers van Kaj Sierhuis met 2-0 van FC Emmen, dat aanvallend onmachtig was. Hierdoor slaan de Groningers een gat van zeven punten met Emmen en gaan zij met een goed gevoel de feestdagen in. Emmen blijft in de degradatiezone hangen, terwijl Groningen voorlopig niet meer naar onderen hoeft te kijken.Het verschil tussen FC Groningen en FC Emmen vooraf was vier punten en dus was het vooral aan de thuisploeg de taak om de aanval van de club uit Drenthe af te slaan. Bij een nederlaag zou Groningen immers serieus naar beneden moeten gaan kijken. Het elftal van Danny Buijs begon goed aan de wedstrijd en had in de openingsfase het betere van het spel. Het liet de bal makkelijk van voet naar voet gaan, terwijl Emmen het voor elkaar kreeg om de bal steeds vrijwel meteen weer in te leveren. Kansen waren echter schaars, behalve een mooie vrije trap die door Ajdin Hrustic na negen minuten op de lat werd geschoten.

Scoren is het grote probleem bij beide ploegen. Groningen schoot pas 19 keer raak en dat deed alleen VVV-Venlo slechter (17). Emmen scoorde één treffer meer dan de Trots van het Noorden. De equipe van trainer Dick Lukkien heeft het dit seizoen vooral lastig in uitwedstrijden en kon ook vandaag pas na twintig minuten het eerste kansje noteren toen Sergio Peña van afstand ongevaarlijk in de handen van Sergio Padt schoot. Spits Marko Kolar, die veel buitenspel stond, werd niet bereikt en ook Michael de Leeuw en Nikolai Laursen werden bij Emmen niet in stelling gebracht. Dan blijft er offensief weinig over.

Net niet
Bij Groningen wilde het vooral net niet lukken. Het probeerde wel de aanval te zoeken, maar in de laatste fase ging het vaak mis. Na flitsende bewegingen van Mohamed El Hankouri kreeg de buitenspeler de bal bijvoorbeeld wel bij Hrustic, maar die stond dan weer net buitenspel. Toch had Groningen met een voorsprong de rust in kunnen gaan, maar ook hier zat het niet mee. Hrustic krulde de bal richting de linkerhoek, maar zag Dennis Telgenkamp redden en niet veel later schoot Django Warmerdam snoeihard naast na goed terugleggen door Deyovaisio Zeefuik. Het bleef 0-0.

Buijs oogde in de eerste helft meerdere keren zichtbaar ontevreden, maar daar was vlak na rust ineens niets meer van te merken. Twee minuten na de pauze kwam Groningen namelijk op een 1-0 voorsprong. Zeefuik gaf de bal aan Joel Asoro en de Zweed gaf een voorzet die via een Emmen-speler voor de voeten van Sierhuis terechtkwam, waarna de spits simpel binnen kon tikken. Die voorsprong was verdiend, gezien de kansen die Groningen al had gekregen. Zeven minuten later kreeg Sierhuis ook de kans op 2-0, maar Telgenkamp voorkwam dat.

Emmen verbeterde het spel iets meer ten opzichte van de eerste helft, omdat het nu de bal langer bij zich kon houden. Kansen creëren bleek alleen simpelweg een te grote opgave voor de bezoekers. Het kwam slechts tot ongevaarlijke afstandsschoten van invaller Jafar Arias en Michael Chacon. Groningen produceerde zelf nou ook geen kansenregen, maar was wel razend effectief. Zo'n twintig minuten voor tijd kopte Sierhuis namelijk een vrije trap van Hrustic binnen en besliste daarmee de wedstrijd: 2-0. Telgenkamp had dit keer geen antwoord, terwijl hij vlak daarvoor nog een wippertje van Asoro onschadelijk had gemaakt.

Padt voorkomt spannend slot
Pas toen het duel eigenlijk al in het slot was gegooid, gooide Emmen in aanvallend opzicht de schroom van zich af en kreeg het mogelijkheden om de aansluitingstreffer te maken. Maar Padt voorkwam een spannende slotfase door te redden op pogingen van Peña, De Leeuw, Arias en invaller Filip Ugrinic. Het slotoffensief kwam te laat en op basis van het spel over de gehele wedstrijd had Emmen ook nergens recht op. Het eindigde het duel nog met tien man nadat Michaël Heylen zijn tweede gele kaart en dus rood kreeg. Het was een passend einde van een treurige wedstrijd voor Emmen, dat Groningen ziet weglopen op de ranglijst en 2019 afsluit in mineur.

Opstellingen en beoordelingen:*
FC Groningen:
Sergio Padt 8; Deyovaisio Zeefuik 7,5, Mike te Wierik 7, Samir Memisevic 7, Django Warmerdam 6,5; Azor Matusiwa 7, Ajdin Hrustic 7,5 (83. Charlison Benschop -), Daniël van Kaam 6,5 (90+3. Ko Itakura -); Joel Asoro 7, Kaj Sierhuis 8 (79. Romano Postema -), Mohamed El Hankouri 7,5

FC Emmen: Dennis Telgenkamp 6,5; Glenn Bijl 6, Michaël Heylen 5, Miguel Araujo 5,5, Keziah Veendorp 5; Nikolai Laursen 4,5, Michael Chacon 5,5, Tom Hiariej 6 (73. Filip Ugrinic 5), Sergio Peña 6 (90+1. Robbert de Vos -); Michael De Leeuw 6, Marko Kolar 4 (56. Jafar Arias 5,5)

Man of the match: Kaj Sierhuis
*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 21 februari 2020

  2. donderdag 20 februari 2020