Basisdebutanten bezorgen Ajax zesklapper tegen ADO Den Haag

Basisdebutanten bezorgen Ajax zesklapper tegen ADO Den Haag

22 december 2019 – Ajax heeft zich tegen ADO Den Haag opgericht na twee competitienederlagen op rij: de ploeg van Erik ten Hag sluit het nu al legendarische kalenderjaar 2019 als winterkampioen van de Eredivisie, dankzij een forse 6-1 overwinning op de hulpeloze ploeg van Dirk Heesen. De jongeren grepen de hoofdrol bij de gehavende thuisploeg: Jurgen Ekkelenkamp (19), Ryan Gravenberch (17) en Lassina Traoré (18) bekroonden hun basisdebuut in competitieverband alle drie met een doelpunt.Trainer Erik ten Hag moest vanwege diverse personele problemen noodgedwongen een beroep doen op de jeugd: Noa Lang werd weliswaar uit de basis gehaald, maar Ekkelenkamp, Gravenberch en Traoré stonden voor het eerst aan de aftrap in een Eredivisie-wedstrijd. ADO moest de geschorste Tom Beugelsdijk missen en probeerde Ajax met een 4-5-1 systeem te bestrijden.

Het krachtsverschil was echter te groot: Ajax wilde snel afstand nemen en deed dat ook, dankzij Hakim Ziyech. De spelmaker schudde eerst Aaron Meijers van zich af en krulde de bal in de verre hoek: 1-0. Vervolgens zag hij Donny van de Beek uit de rug van John Goossens weglopen en legde hij de bal perfect neer bij de tweede paal: Van de Beek promoveerde de perfecte voorzet tot 2-0.

Ajax liet de teugels vervolgens vieren en ADO kon wat vaker de vijandelijke helft opzoeken. De gasten hadden reden tot klagen toen Crysencio Summerville ondersteboven werd gelopen door André Onana en curieus genoeg de vrije trap tegen kreeg. Bij rust stond het echter 4-0, dankzij twee bevliegingen van de basisdebutanten: Ekkelenkamp werkte een voorzet van Nicolás Tagliafico binnen en Gravenberch soleerde zich een weg naar Ajax' vierde treffer.

Ziyech mocht halverwege al uitrusten en ook Van de Beek werd al snel gewisseld. Dusan Tadic nam de honneurs waar: de Serviër punterde zelf de 5-0 binnen en leverde de voorzet af op Traoré, die het voorbeeld van Ekkelenkamp en Gravenberch volgde. Hoewel Danny Bakker nog tegen een tweede gele kaart aanliep, werd de schade niet nóg groter voor ADO. In de blessuretijd werd het zelfs nog 6-1, door een benutte penalty van Goossens. Het Ajax-publiek vond het wel best en klapte de handen blauw voor de volgende jongeling: debutant Sontje Hansen (17), de topscorer van het recente jeugd-WK in Brazilië.

Ajax profiteert maximaal van de nederlaag die AZ zaterdag bij Sparta leed: de Amsterdammers gaan met een voorsprong van drie punten de feestdagen tegemoet. Sparta is de eerste tegenstander van 2020. ADO zag achtervolger RKC Waalwijk juist dichterbij komen en mag direct na de winterstop al aan de bak: de nummer laatst komt op 19 januari naar Den Haag voor een cruciaal treffen met de nummer zeventien.

Opstellingen en beoordelingen* 

Ajax: Andre Onana 5.5; Sergiño Dest 5.5, Joël Veltman 7, Lisandro Martínez 5, Nicolás Tagliafico 6.5; Donny van de Beek 7.5 (55. Razvan Marin 5), Jurgen Ekkelenkamp 7.5 (79. Sontje Hansen -), Ryan Gravenberch 8; Hakim Ziyech 7.5 (46. Noa Lang 6), Lassina Traoré 6, Dusan Tadic 6.5

ADO Den Haag: Luuk Koopmans 6; Milan van Ewijk 5.5 (57. Erik Falkenburg 5), Shaquille Pinas 6.5, Danny Bakker 4, Aaron Meijers 5.5; Crysencio Summerville 6, Dion Malone 5, Lex Immers 4, John Goossens 4, Thom Haye 4; Tomas Necid 5.5 (68. Lorenzo van Kleef 5.5)

Man of the match: Ryan Gravenberch

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zondag 27 september 2020

  2. zaterdag 26 september 2020

  3. vrijdag 25 september 2020