Tiental van AZ laat dure punten liggen in Rotterdam

Tiental van AZ laat dure punten liggen in Rotterdam

21 december 2019 – AZ Alkmaar heeft een zware voetbalavond gehad in Rotterdam-West. Het ging al snel mis door een rode kaart voor doelman Marco Bizot. Sparta zette direct aan en kwam door een geweldig doelpunt van aanvoerder Adil Auassar op voorsprong. Bryan Smeets zorgde nog voor een grotere voorsprong door de nieuwe doelman Rody de Boer simpel uit te spelen. In de tweede helft gooide Sparta de wedstrijd snel op slot, doordat Halil Dervisoglu een dubieuze strafschop benutte. Dit was ook de laatste doelpunt van de wedstrijd. De wedstrijd eindigde in 3-0.Na de winst van vorige week tegen Ajax kwamen de Alkmaarders op de ranglijst op gelijke hoogte met de Amsterdammers. Met zeven overwinningen en clean sheets op rij ging de ploeg van Arne Slot met veel vertrouwen het veld op. Met een van de topscorers van de eredivisie, Myron Boadu, in de selectie ging AZ op jacht naar een doelpuntrijke overwinning. Maar dat het niet zo'n avondje was, werd al snel duidelijk.

Het spel was nog maar vijf minuten bezig toen Auassar zijn ploeggenoot Ragnar Ache middels een steekpasswegstuurde. Bizot kwam zijn doel uit en was te laat. Ache ging naar de grond en scheidsrechter Kevin Blom kon niets anders dan de rode kaart tonen. Hierdoor moest trainer Arne Slot debutant De Boer in het doel zetten. Dat hij niet de nul ging houden, was al snel duidelijk.

Sparta kreeg door de rode kaart uiteraard steeds meer vertrouwen en zette aan. De Spartanen waren bezig om een aanval op te zetten en speelde de bal van links naar rechts. Even leek Jordy Clasie ertussen te zitten, maar de bal bleef toch in Rotterdams bezit. De bal eindigde voor de voeten van Auassar die met links de bal van grote afstand in de kruising schiet: 1-0.

Door de achterstand kreeg AZ een nog moeilijkere opgave. In de omschakeling kwam Sparta er een paar keer bijna gevaarlijk uit, maar was het Clasie die net de aanvallen onschadelijk kon maken. Maar de AZ-verdediging hield niet lang stand. Stijn Wuytens verloor het zoveelste kopduel van Ache, waarna Clasie in de fout ging en Smeets de mogelijkheid bood om recht op De Boer af te gaan. De debutant werd makkelijk uitgespeeld en Smeets kon de bal voor open doel binnenschuiven: 0-2. Even voor rust zocht AZ nog wel naar de aansluitingstreffer, maar keer op keer liepen de aanvallen stuk. De ploeg uit Spangen hield de 2-0 voorsprong vast en ging met een goed gevoel de rust in.

Het goede gevoel hield stand in de tweede helft. Harraoui probeerde het direct maar weer van afstand, maar de vingertoppen van De Boer zorgde ervoor dat de achterstand niet nog groter werd. De grotere achterstand kwam er echter toch toen Clasie een overtreding maakte op Smeets in het strafschopgebied. Blom wees direct naar de strafschopstip en toonde een gele kaart. Het leek een hele zware straf, maar de strafschop bleef staan. Dervisoglu bleef rustig en gooide de wedstrijd op slot door de voorsprong te vergroten naar 3-0.

Na de treffer van Dervisoglu ebde het geloof bij de spelers van AZ weg. De overwinning was binnen voor Sparta en dat zorgde voor een mooie 75e minuut. Het publiek ging staan en applaudisseerde een minuut lang voor de pas overleden dichter en Spartaan Jules Deelder. De ontstoken sterretjes zorgde voor een mooi eerbetoon in Het Kasteel.

Door het verlies van AZ komt er in ieder geval geen nieuwe koploper in de Eredivisie en kan Ajax morgen weer uitlopen op de ploeg uit Alkmaar. Een vreselijke avond voor AZ, maar een mooie overwinning voor Sparta. Jules Deelder zou trots zijn geweest.

Opstellingen en beoordelingen*:
Sparta Rotterdam: Ariel Harush 7, Dirk Abels 7 (87' Abdallah Aberkane -), Bart Vriends 6.5, Jurgen Mattheij 7, Lassana Faye , Adil Auassar 8, Abdou Harraoui 7.5 (85' Lars Veldwijk -), Dante Rigo 6.5, Ragnar Ache 7.5, Bryan Smeets 7.5, Halil Dervisoglu 7 (77' Mohamed Rayhi -)
AZ Alkmaar: Marco Bizot 2 (7' Rody de Boer 5), Jonas Svensson 5, Jordy Clasie 5, Stijn Wuytens 4.5, Owen Wijndal 5.5, Fredrik Midtsjo 5, Dani de Wit -, Teun Koopmeiners 5, Calvin Stengs 5, Myron Boadu 4 (77' Yukinari Sugawara -), Oussama Idrissi 4.5 (77' Zakaria Aboukhlal -)
Man of the match: Adil Auassar
*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 30 maart 2020

  2. zondag 29 maart 2020

  3. zaterdag 28 maart 2020