Rampweek Twente compleet na dramatische nederlaag bij RKC

20 december 2019, 21:54   Bijgewerkt: 20 december 2019, 22:10

FC Twente raakt steeds dieper in de problemen. De Tukkers leden vrijdagavond een zeer verdiende nederlaag op bezoek bij RKC Waalwijk: 3-0. Twente verloor midweeks in de beker al van Go Ahead Eagles en tegen RKC zakte het opnieuw door het ijs. In de eerste helft was de schade nog enigszins beperkt door een treffer van Anass Tahiri, maar door een dubbelslag van Stijn Spierings was het in de tweede helft al gauw beslist. Twente speelde dramatisch en kreeg in de slotfase tot overmaat van ramp nog een rode kaart na een charge van Calvin Verdonk.

Na de 2-5 afstraffing in eigen huis tegen rivaal Go Ahead Eagles moest het roer om voor de ploeg van trainer Gonzalo Garcia. De ploeg zat sowieso al niet in een lekkere fase, want het verloor zes van de laatste zeven wedstrijden. Voor de wedstrijd tegen RKC gooide de Uruguyuaan zijn opstelling dan ook volledig om. Peet Bijen, Rafik Zekhnini, Julio Pleguezuelo en Godfried Roemeratoe werden naar de bank verwezen en daardoor was er plek voor Xandro Schenk, Joel Latibeaudiere, Giorgi Aburjania en Emil Berggreen.

RKC had midweeks geen verplichtingen, want het was al uitgeschakeld in de vorige ronde van de KNVB Beker. De ploeg staat weliswaar onderaan, maar van paniek lijkt bij die club geen sprake. Het speelde dan ook weer met de gebruikelijke namen en die openden ook alleraardigst aan de wedstrijd. {image[338821][left-half][]}Het is dat FC Twente met Joel Drommel een uitstekende keeper tussen de palen heeft staan, waardoor de schade in de eerste helft nog enigszins beperkt bleef voor de gasten. RKC deelde de lakens uit en combineerde naar hartenlust. Na een klein kwartier spelen leverde dat ook de eerste goal op. Tahiri stond aan het einde van een schitterende aanval en op eveneens mooie wijze schoot hij de bal keurig achter Drommel.

Mario Bilate had op het half uur de 2-0 op zijn hoofd. Hij kopte de bal geweldig naar de hoek, maar Drommel tikte de bal met een uiterste krachtsinspanning uit de hoek. Twente kreeg in de hele eerste helft eigenlijk geen enkele uitgespeelde kans en mocht tien minuten voor rust blij zijn dat Clint Leemans geheel vrij voor de keeper de bal over stiftte. {image[338823][right-half][]}Garcia was zichtbaar gefrustreerd over het spel van zijn ploeg in de eerste helft. Na een kwartier spelen in de tweede helft was die frustratie alleen maar groter geworden en zakte de ploeg volledig door de ondergrens. Stijn Spierings – vorige week ook al trefzeker - eiste maar weer eens een hoofdrol op. Twee minuten na rust schoot hij van afstand via een Twente-been raak en tien minuten later liet soleerde hij door de defensie en rondde daarna ook nog af.

Opstellingen en beoordelingen*:

RKC Waalwijk: Etienne Vaessen 6,5, Fabian Sporkslede 6, Hans Mulder 6,5, Hannes Delcroix 6, Said Bakari 6,5, Clint Leemans 6,5, Anas Tahiri 6, Stijn Spierings 7,5, Daan Rienstra 7,5 (82. Ingo van Weert -), Sylla Sow 6,5 (90. Paul Quasten -), Mario Bilate 6,5 (76. Dylan Vente -)

FC Twente: Joel Drommel 6, Joel Latibeaudiere 5, Xandro Schenk 4, Oriol Busquets 4, Calvin Verdonk 3,5, Wout Brama 4,5, Lindon Selahi 4,5 (49. Rafik Zekhnini 6), Giorgi Aburjania 4,5 (Javier Espinosa -), Aitor Cantalapiedra 4, Haris Vuckic 4 (72. Godfried Roemeratoe -), Emil Berggreen 4

Man of the Match: Stijn Spierings

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling