Finland probeert omstreden Qatar zoveel mogelijk te vermijden

20 december 2019, 08:10   Bijgewerkt: 20 december 2019, 10:00

De nationale voetbalbond van Finland probeert Qatar zoveel mogelijk te vermijden. Recentelijk ging het land nog wel op trainingskamp naar dat land, maar toen voetballer Riku Riski om die reden een oproep weigerde, ging men in het land nogmaals nadenken over de kwestie. "Het is een ethische kwestie, geen politieke."

Dat vertelt Ari Lahti, voorzitter van de Finse voetbalbond SPL (Suomen Palloliitto), tegenover dagblad Trouw. "Wij zijn ook geen politieke partij. Maar de keuze voor mensenrechten en eerlijke arbeidsomstandigheden is geen politieke keuze." Eerder nog zei Edwin van de Sar (Ajax) over de keuze van de Amsterdammers om wel te gaan dat Ajax 'geen politie partij' is en ook PSV reist in de winter af naar het land waar de mensenrechten geschonden worden.

Lees ookVan der Sar vindt kritiek op Qatar-reis van Ajax 'makkelijk scoren'

In Finland is besloten in de voorbereiding op het EK dus niet naar Qatar te gaan, na het statement van Riski. "Daarna ontstond een brede discussie over hoe voetbal moet omgaan met landen waar de mensenrechten en arbeidsomstandigheden niet volgens onze standaard zijn", aldus Lathi, die toegaf dat het in januari van dit jaar sportief wel aantrekkelijk was om naar Qatar te gaan.

Maar dat is voor de Finse voetbalbond dus verleden tijd en kreeg daarbij steun van supportersvereniging. Mocht Finland zich plaatsen voor het WK 2022, dan zal het wél naar Qatar moeten afreizen. Lathi: "Als een sporter of een ploeg zich heeft gekwalificeerd voor een groot evenement, dan hebben zij het recht daarheen te gaan. Maar sportbestuurders hebben de verantwoordelijkheid, als de plek om te sporten kan worden gekozen."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen