Ajax bekert door na zeer moeizame overwinning op Telstar

18 december 2019, 20:28   Bijgewerkt: 18 december 2019, 20:52

Ajax heeft de volgende ronde van de KNVB Beker bereikt. Het won zeer moeizaam met 3-4 van Eerstedivisionist Telstar. Na de rust kwam de ploeg op een 1-4 voorsprong, maar hierna ging het alsnog bijna mis voor de Amsterdammers. Benaissa Benamar maakte eerst de 2-4, waarna Reda Kharhouch de spanning nog volledig terugbracht in de laatste minuten van de wedstrijd. Ajax kwam uiteindelijk met de schrik vrij, maar overtuigde andermaal niet.

Na drie nederlagen op een rij was Ajax gebrand op een goed resultaat in de KNVB-beker tegen Telstar. Het moest dat wel doen met een halve B-ploeg. Nicolas Tagliafico, Daley Blind, en Hakim Ziych waren er vanwege blessures niet bij, terwijl Joël Veltman rust kreeg. Hierdoor trad Ajax aan met jonkies als Ryan Gravenberch en Jurgen Ekkelenkamp en was er voor het eerst een plek in de selectie voor toptalent Sontje Hansen.

Na een half uur spelen stond Ajax op een 0-2 voorsprong nadat het twee keer in drie minuten tijd had toegeslagen. Daar zag het daarvoor echter totaal niet naar uit. Telstar bood prima tegenstand in de eerste 25 minuten en zorgde daarin ook voor het meeste gevaar. De Amsterdammers speelden slordig. Reda Kharchouch kreeg na tien minuten spelen misschien wel de beste kans. Uit een corner tastte André Onana volledig mis en kon de spits van Telstar binnenkoppen, maar zijn inzet ging over.

In de tweede helft liep Ajax snel uit naar een ruime voorsprong. Direct na rust was het Ekkelenkamp die na een schot van Tadic op de juiste plek stond om de rebound binnen te tikken. Tien minuten later was Dest met zijn tweede. Hij krulde een bal schitterend in de bovenhoek.

Ajax zal blij zijn met het bereiken van de volgende ronde van de beker, maar de onvrede over het spel zal bij Ten Hag toch overheersen. Zijn ploeg kon voor de vierde wedstrijd op een rij niet overtuigen en kwam tegen de nummer elf van de Eerste Divisie met de schrik vrij.

Opstellingen en beoordelingen*:

Telstar: Sven van der Maaten 6,5; Shayne Pattynama 6, Benaissa Benamar 6,5, Frank Korpershoek 6,5, Anthony Berenstein 7, Ilias Bronkhorst 6 (78. Glynor Plet -); Marcus McGuane 6, Charlie Gilmour 6, Anass Najah 5; Reda Kharchouch 7, Elayis Tavsan 5 (72. Senne Leynen -)

Ajax: Andre Onana 5; Sergino Dest 7, Perr Schuurs 7, Lisandro Martinez 5,5, Noussair Mazraoui 5 (76. Joel Veltman -); Donny van de Beek 7 (88. Carel Eiting -), Jurgen Ekkelenkamp 6, Ryan Gravenberch 5; Dusan Tadic 5, Klaas-Jan Huntelaar 5, Noa Lang 4 (88. Sontje Hansen -)

Man of the Match: Donny van de Beek

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.