Apencampagne tegen racisme zorgt voor ophef in Italië

17 december 2019, 10:32

Het Italiaanse voetbal wordt dit seizoen geteisterd door racisme en de organisatie van de Serie A wilde middels een speciale campagne afstand nemen van deze zaak. De boodschap is echter in compleet verkeerde aarde gevallen en zorgt in voetbalminnend Italië voor veel ophef. Zo reageerden AC Milan en AS Roma via de officiële kanalen op de campagne en spraken zij van een verkeerde boodschap.

Om het racisme in het Ialiaanse voetbal tegen te gaan, heeft de Serie A een speciale campagne op poten gezet. Kunstenaar Simone Fugazzotto maakte een afbeelding van drie chimpansees met daarop telkens een ander gekleurd masker. De kunstenaar neemt de aap als metafoor voor de mens en wil met zijn kunstwerk 'gelijkheid en broederschap' uitstralen. De Chimpansees zijn afgebeeld als een Westerse, Aziatische en donkere aap.

De Serie A beoordeelde de kunstwerken als een prachtige boodschap om racisme tegen te gaan. Het zou 'de waarden van integratie, multiculturaliteit en broederschap te verdedigen'. Echter, in Italië zorgt de campagne voor veel ophef. Zo kwamen AS Roma, AC Milan en FARE (Football against Racism in Europe) met reacties.

'Wij zijn zeer verrast over de afbeeldingen van de geschilderde apen in wat een campagne moest zijn tegen racisme. We snappen dat de organisatie racisme wil tegengaan, maar wij denken dat dit niet de juiste manier is', schreef het twitter-account van AS Roma.

Tekst gaat verder onder afbeelding. 

Ook Milan liet zich sterk uit. 'Kunst kan krachtig zijn, maar wij zijn het sterk oneens met het gebruik van apen in de strijd tegen racisme.'

Bron foto: Twitter AC Milan

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen