ErediVisie: Ramsepaar, StandaADO-situatie en Ajax

16 december 2019, 11:31   Bijgewerkt: 16 december 2019, 13:43

Super Sunday in de Eredvisie werd vooral heel mooi voor AZ: de ploeg keerde niet alleen terug in Alkmaar, maar meldde zich na de zege op Ajax ook aan kop van de Eredivisie. Verder werd er dit weekend vooral veel afscheid genomen, liet Bart Ramselaar zich opnieuw gelden en scoorde ADO Den Haag wederom uit een standaardsituatie. Zoals elke week maken we een rondje over de velden in onze wekelijkse rubriek ErediVisie.  

Negatief unicum Ajax

De kopbal van Myron Boadu in de laatste minuut betekende de derde nederlaag op een rij voor Ajax. De ploeg ging onderuit tegen achtereenvolgend Willem II, Valencia en AZ en scoorde in die wedstrijden zelfs nul keer. De laatste keer dat Ajax drie officiële wedstrijden op een rij verloor en daarin ook niet wist te scoren, dateert van 1956. Door de nederlaag in Alkmaar moet het de koppositie nu delen met AZ. Ajax kent de laatste jaren steevast een sterkere tweede seizoenshelft, dus dat het dit seizoen vlak voor de winterstop al bovenaan staat is een schrale troost. De laatste keer dat de Amsterdammers winterkampioen werden was in 2014/2015, toen ging de titel overigens naar PSV…

{image[338114][right-half][]}Ramsepaar

Vorige week kroonde een gefrustreerde Bart Ramselaar zich tot matchwinner tegen FC Groningen, na een nieuwe kans – ditmaal in de basiself van John van den Brom – bewees de middenvelder wederom zijn waarde. Hij ramde in Almelo een paar goals tegen de touwen en stond daarmee opnieuw aan de basis van de overwinning én opeens weer knappe vijfde plaats van de Domstedelingen. Elf duels op rij scoorde Ramselaar niet, nu is het twee duels op rij raak: het kan verkeren in de voetballerij.

Afscheid op de velden

Het Eredivisie-weekend stond bol van de afscheidnemende spelers. Tonny Vilhena werd uitgezwaaid in De Kuip door Het Legioen, terwijl Guus Til – eveneens actief in Rusland – een afscheid kreeg van AZ en het publiek in Alkmaar. Maurice Steijn keerde voor even terug bij VVV-Venlo voor een ereronde en kreeg hartelijk applaus in Venlo, waar men wel vooral baalde dat de coach was vertrokken. Verder was er in De Kuip ook nog het afscheid voor PSV-coach Mark van Bommel, alleen wist niemand dat op dat moment nog…   

StandaADO situatie

ADO Den Haag maakte tegen FC Groningen alweer haar tiende (!) doelpunt uit een spelhervatting: dat is meer dan vijftig procent van alle doelpunten en heeft daarmee het hoogste aandeel standaarsituaties in de totalen van alle (!) Nederlandse clubs. Alles Door Oefening (ADO) gaat dit seizoen dus ook op in de letterlijke zin van het woord, althans bijna alles. Want de dertien punten die het pakte, is natuurlijk nog niet genoeg ondanks de vele doelpunten uit de standaADO-situaties.

{image[338734][left-half][]}Blessureleed

Het Nederlandse voetbal was dit seizoen met vier clubs in Europa vertegenwoordigd en dat is natuurlijk een goede zaak, toch is het qua fitheid wel te merken. Bij Ajax lijkt het pijpje – ten opzichte van vorig jaar zéker – leeg, want dit weekend ontbraken vaste krachten Daley Blind, David Neres, Quincy Promes en Sergino Dest. PSV werd eerder dit seizoen ook al geteisterd door blessures en zag Donyell Malen dit weekend ook nog eens uitvallen. Bij Feyenoord staan Ridgeciano Haps, Rick Karsdorp en Edgar Ié al langer buitenspel, al keerde Kenneth Vermeer wel weer terug bij de Rotterdammers. AZ is tot dusver het meest fit, al blijft het ook voor hen achterin problematisch: Pantelis Hatzidiakos en Ron Vlaar staan al langere tijd buitenspel. 

En dan nog even dit…

Aarjong Bastiaans

Comebaz

Magische Kuip

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen