De statistieken van Mark van Bommel als trainer van PSV

16 december 2019, 09:57   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Mark van Bommel werd maandagochtend ontslagen als trainer van PSV. De club staat op een teleurstellende vierde plaats, ver achter op koplopers Ajax en AZ en werd ook al uitgeschakeld in de groepsfase van de Europa League. De nederlaag tegen Feyenoord werd hem uiteindelijk fataal. FCUpdate.nl bekeek de cijfers van de 42-jarige oefenmeester van ruim anderhalf jaar dienstverband in Eindhoven. 

Van Bommel na in de zomer van 2018 het stokje over van Phillip Cocu nadat de club onder hem drie keer kampioen was geworden. Van Bommel had een zware taak om deze prestaties te evenaren. In zijn eerste beste wedstrijd voor de prijzen ging de trainer gelijk onderuit. In de finale van de Johan Cruijff schaal was Feyenoord na penalty's te sterk.

In zijn debuutseizoen in de Eredivisie, het jaar 2018/2019, werd de oud-prof tweede met PSV. Hij begon geweldig aan zijn eerste seizoen als trainer van de Eindhovense hoofdmacht en werd na een indrukwekkende serie winterkampioen. PSV won zeventien van de eerste achttien wedstrijden. Het had een riante voorsprong op grootste concurrent Ajax, maar verspeelde deze alsnog. De nederlaag in Amsterdam was misschien wel het kantelpunt in de titelstrijd. Het verlies in Alkmaar op de een na laatste speelronde was de genadeklap en Ajax pakte de schaal. Ook in de Champions League speelde het weinig klaar. Van Bommels formatie had – weliswaar in een zware poule – in zes wedstrijden geen wedstrijd gewonnen.

Afgelopen zomer zag het sterspelers Hirving Lozano en Luuk de Jong vertrekken, maar investeerde het ook flink in de opvolgers. Steven Bergwijn en Donyell Malen verlengden hun contract en onder meer Bruma, Timo Baumgartl en Ritsu Doan werden voor een dikke dertig miljoen aangetrokken en moesten de ploeg naar prijzen brengen. Opnieuw werd de Johan Cruijff schaal verloren ten faveure van Ajax. In de Eredivisie begon het nog goed, maar na een serie van twee overwinningen in negen wedstrijden werd de druk op Van Bommel steeds groter. De ploeg werd in de Europa League uitgeschakeld door het Oostenrijkse LASK Linz in een relatief makkelijke poule. De 3-1 nederlaag in De Kuip betekende het einde van Van Bommel als trainer van PSV.

Statistieken Van Bommel sinds aanstelling

Wedstrijden: 103

Gewonnen: 64

Gelijk: 17

Verloren: 22

Doelpunten voor: 258

Doelpunten tegen: 112

Punten: 209

Gemiddeld aantal punten per wedstrijd: 2,03

Beste klassering Eredivisie: 2e plaats

Johan Cruijff schaal: 2x verloren

KNVB Beker: 2018/2019 2e ronde uitgeschakeld door RKC Waalwijk

De laatste drie seizoenshelften van Mark van Bommel bij PSV:

1e helft 2018-2019 -  17 wedstrijden, 48 punten, doelsaldo 60-8

2e helft 2018-2019  - 17 wedstrijden, 35 punten, doelsaldo 38-18

1e helft 2019-2020  - 17 wedstrijden, 31punten, doelsaldo 38-22

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen