AZ-boys are back in Alkmaar en gooien de titelstrijd volledig open

AZ-boys are back in Alkmaar en gooien de titelstrijd volledig open

16 december 2019 – AZ keerde zondagmiddag terug in het AFAS Stadion met de thuiswedstrijd tegen Ajax. En hoe! Door de late treffer van Myron Boadu kreeg de comeback in Alkmaar de glans die het verdiende, waardoor de ploeg van Arne Slot niet alleen weer terug in het stadion is, maar ook de titelrace in de Eredivisie weer volledig open heeft gegooid. "Wij zijn een titelkandidaat", vond Dani de Wit. Vuurwerk, een vol stadion, 'the boys are back in town' uit de speakers en de koploper op bezoek. Een mooier scenario om terug te keren in het AFAS Stadion was er voor AZ zondagmiddag niet dan de ontmoeting met een in mindere vorm verkerende en door blessures afgetuigd Ajax. Een ideale kans om samen met de Amsterdammers aan kop te komen, toch had Arne Slot zijn mannen de opdracht gegeven om vooral te genieten van de wedstrijd. "Omdat we eindelijk hier weer eens een wedstrijd speelden voor ons eigenlijk publiek in een vol stadion", knikte Marco Bizot na de 1-0 zege.

De goalie stond in het verleden ook onder contract in Amsterdam, al was het duel voor middenvelder De Wit nog meer bijzonder. Hij speelde zijn eerste duel in het AFAS Stadion en ook nog eens tegen zijn oude club, waar hij afgelopen zomer vertrok. "Ik was extra gebrand", zei hij. "Dat het lukt, maakt me heel erg trots. We waren gelijkwaardig en als je hem dan ook nog wint, doe je het heel erg goed." De middenvelder was blij voor het eerst op het veld te staan in Alkmaar en ging na het duel met zijn ploeggenoten het veld op om de fans extra te bedanken. "Want ze hebben ons goed gesteund vandaag."

Boadu
Toch leek het er lang niet op dat de comeback van AZ in Alkmaar gepaard zou gaan met een zege. In een 'typische 0-0 wedstrijd' hielden beide teams elkaar in evenwicht, al had Myron Boadu met een paar loopacties voor meer gevaar en wellicht doelpunten moeten zorgen. Dat lukte mede niet vanwege het feit dat hij continu uitgleed op het biljartlaken in het AFAS Stadion. "Ik had ijzeren noppen aan moeten doen in plaats van rubberen. Daarom gleed ik uit en schoot ik een keer naast, jammer. Het was zeker niet mijn beste wedstrijd."

Toch kroonde hij zich met een doelpunt vlak voor tijd tot de matchwinner door een corner enigszins gelukkig binnen te koppen. "En Myron is zeker niet de beste kopper", glimlachte zijn maatje voorin Calvin Stengs. "We hebben goed gespeeld en Ajax heel lastig gemaakt. We kunnen trots zijn dat we Ajax hebben verslagen, ondanks dat het wel heel dicht bij elkaar zat."

Terugkeer in het stadion
De buitenspeler van AZ genoot ervan om weer terug te zijn in het AFAS Stadion. "Ik heb vooral het spelen op gras wel gemist", erkende Stengs, die met AZ in Den Haag op kunstgras speelde. "En sowieso is het prettiger om in je eigen stadion te spelen. Als je hier zo thuis voor de fans kunt spelen, geeft dat natuurlijk extra sfeer."

Ook Bizot genoot ervan weer terug te zijn in het Alkmaarse doel. "Het is geweldig voor de fans om hier weer terug te zijn in eigen stadion. Ik denk dat iedereen ook wel benieuwd was hoe het stadion erbij lag", zei hij. Het afgeroomde AZ-stadion oogde zeer Oost-Europees zonder dak, maar gelukkig voor de supporters bleef het ondanks dreigende luchten negentig minuten droog. "En er was een geweldige sfeer en geweldige sfeeracties", loofde de goalie de eigen fans.

Doelpuntenmaker Boadu glunderde ook na de zege, die volgens hem voor de fans ook mooi was. "De trainer zei al dat de fans los zouden gaan bij de wedstrijd en dat hebben ze ook gedaan. Tot aan het einde van de wedstrijd stonden ze achter ons, fantastisch. We zijn er erg blij mee", aldus Boadu.

Titelrace
En dus staat AZ met nog één Eredivisie-wedstrijd voor de winterstop te gaan op evenveel punten als Ajax op de gedeelde eerste plaats. Volgens trainer Arne Slot heeft zijn elftal nog geen punt gestolen dit seizoen, toch zijn de spelers wat minder uitgesproken als het om het woord titel of serieuze kanshebber gaat. "We moeten eerst volgende week winnen, anders heb je voor niets van Ajax gewonnen", temperde Boadu de verwachtingen. "We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd." 

Volgens De Wit – die het bravoure van zijn tijd bij Ajax met zich meebrengt – zijn de Alkmaarders wel degelijk een van de kanshebbers. "Je bent een titelkandidaat als je halverwege zo dicht bij de eerste plaats staat. Als je de top-drie in de eerste seizoenshelft weet te verslaan, doe je het heel goed. Maar we moeten dit wel doortrekken in de tweede seizoenshelft", wilde de middenvelder zich ook weer niet te veel uitspreken.

Zeker is dat de boys van AZ terug zijn in Alkmaar en AZ na het kampioenschap in 2009 ook als serieuze titelkandidaat terug is in de Eredivisie. Destijds had het na zeventien speelrondes namelijk ook 41 punten – drie meer dan Ajax. Hoe loopt het ditmaal af?

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zondag 7 maart 2021