Boadu kopt AZ in tegenvallende topper in punten naast Ajax

15 december 2019, 18:50   Bijgewerkt: 15 december 2019, 19:25

Dankzij een goal van Myron Boadu in de absolute slotfase heeft AZ zondagmiddag titelconcurrent Ajax verslagen. De spits van AZ zat eigenlijk de hele wedstrijd in de achterzak van Perr Schuurs, maar strafte één onoplettend momentje van de verdediger bij een corner direct af door met het hoofd te scoren. Zo was het dubbel feest bij AZ, dat ook de terugkeer in het nieuwe stadion vierde. Dat de topper verder nauwelijks het aanzien waard was, zal dan ook niemand boeien. Belangrijker is dat de titelstrijd weer helemaal open is: 1-0.

Het was moeilijk te zeggen wie als favoriet voor deze krachtmeting kon worden aangemerkt, want Ajax was de koploper en AZ de ploeg in vorm. De Alkmaarders wonnen de laatste zes wedstrijden in de eredivisie met een doelsaldo van 17-0 en stonden door het verlies van Ajax tegen Willem II nog maar drie punten achter. Daarnaast werd Ajax afgelopen dinsdag uit de Champions League gekegeld, het goede gevoel was even weg bij het tea van Erik ten Hag.

De alom geprezen Marokkaan werd de hele eerste helft kort op de huid gezeten door meerdere spelers van AZ. Ziyech kwam daardoor niet lekker in de wedstrijd, terwijl Tadic en Van de Beek ook nauwelijks in het spel voorkwamen. Van de Beek kreeg op slag van rust wel de beste kans om het evenwicht te doorbreken: op aangeven van Huntelaar schoof hij de bal net naast. Het was de enige echte grote kans van de eerste 45 minuten, ook AZ had nauwelijks gevaar gesticht.

De enige achtervolger van Ajax koos zorgvuldig de momenten uit om Ajax aan het wankelen te brengen. Dat gebeurde vooral met diepte van Boadu, hij was met zijn snelheid een plaag voor Martínez en Schuurs. Boadu kwam tot twee kansen: een keer schoot hij over en later knalde hij de bal in het zijnet. Omdat beide teams regelmatig balverlies leden, waren er verder weinig hoogtepunten in de eerste helft.

Het begin van de tweede helft bood hoop op meer spektakel. Direct kwam Stengs tot een grote kans, maar hij gleed weg en schoot naast. Aan de overkant was Huntelaar dicht bij een treffer omdat Marco Bizot een voorzet van Ziyech los liet. Huntelaar kreeg zijn voet nog tegen de bal, maar de bal niet langs Bizot. De keeper moest daarna ook redden op een zwabberschot van Ziyech en deed dat naar behoren.

Het was een veelbelovend begin van de tweede helft, maar al snel daalde het niveau weer. Grote mogelijkheden bleven uit, het waren meer de irritaties die de boventoon voerden. Dat had natuurlijk te maken met de spanning die op deze wedstrijd stond, maar waarschijnlijk ook met dat er zo weinig goed ging. Beide ploegen wilden er een leuke wedstrijd van maken en de drie punten meenemen en slaagden daar nauwelijks in.

Na 89 minuten stond er namelijk nog altijd 0-0 op het scorebord. Bizot had daar zijn aandeel in, hij stopte nog een schot van Schuurs uit de tweede lijn. Schuurs werd uiteindelijk de schlemiel, hij verzaakte bij een corner en zag hoe Boadu AZ naar de overwinning kopte. Zo sleepte AZ alsnog de drie punten uit het vuur en is de strijd om het landskampioenschap weer helemaal open.

Opstellingen en beoordelingen*:

AZ: Marco Bizot 7, Jonas Svensson 6.5, Jordy Clasie 6.5, Stijn Wuytens 7, Owen Wijndal 6.5, Fredrik Midtsjø 6, Teun Koopmeiners 7, Dani de Wit 5, Calvin Stengs 6, Myron Boadu 7.5, Oussama Idrissi 5 (90. Zakaria Aboukhlal -).

Ajax: André Onana 5, Jöel Veltman 5, Perr Schuurs 6, Lisandro Martínez 7, Noussair Mazraoui 6.5 (90+3. Lassina Traoré -), Edson Alvarez 5, Razvan Marin 5 (83. Nicolas Tagliafico -), Donny van de Beek 5, Hakim Ziyech 5, Klaas-Jan Huntelaar 5, Dusan Tadic 5.

Man of the match: Myron Boadu

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen