PEC mist legio kansen, maar klimt over zwak VVV heen

PEC mist legio kansen, maar klimt over zwak VVV heen

14 december 2019 – VVV-Venlo heeft het slechtste voor het laatst bewaard: de laatste thuiswedstrijd van het decennium leverde een onthutsende nederlaag op tegen PEC Zwolle, dat op alle fronten heerste in De Koel en VVV onder de degradatiestreep duwde. Doordat de ploeg van John Stegeman verzuimde om de wedstrijd definitief te beslissen en Aaron Bastiaans (17) zijn Eredivisie-debuut bekroonde met een doelpunt, werd het nog spannend in de slotfase. PEC kon echter een benauwde, maar verdiende overwinning bijschrijven: 1-2.VVV miste de geschorste aanvoerder Danny Post, maar kon weer beschikken over Elia Soriano. Bij PEC Zwolle keerde Mike van Duinen na lang blessureleed terug in de basis: hij vormde een linkerflank met de eveneens teruggekeerde Kenneth Paal.

De linksback greep na tien minuten al de hoofdrol, door de bal met zijn verkeerde been in de bovenhoek te krullen: 0-1, via de lat. De voorsprong van PEC was volkomen terecht: het apathische VVV had niets in te brengen tegen de fris voetballende gasten uit Zwolle. Alleen Johnatan Opoku kwam in de buurt, maar zijn uithaal werd ternauwernood gepareerd door Michael Zetterer.

Op dat moment stond het al 0-2: Pelle Clement nam een afgemeten lange bal van Thomas Lam schitterend mee en rondde af met buitenkant rechts. PEC kon met name op de rechterflank doen wat het wilde en liep vlak voor rust bijna uit naar 0-3: Vito van Crooij schoot echter over via de lat.

Interim-trainer Jay Driessen greep tijdens de rust – vlak nadat Hans de Koning bekend had gemaakt dat hij de nieuwe eindverantwoordelijke wordt – in en verving Haji Wright door John Yeboah. VVV ging niet veel beter, kwam wel in de buurt van een aansluitingstreffer, maar doelman Zetterer hield liet zich niet passeren. Aan de andere kant stuitten Gustavo Hamer en Dean Huiberts op Thorsten Kirschbaum en raakte Lennart Thy de lat.

PEC verzuimde echter om de definitieve knock-out uit te delen en VVV kwam een kwartier voor tijd plotseling terug in de wedstrijd: Bastiaans had net twee minuten Eredivisie-voetbal in de benen, toen hij al knap voorbereidend werk van Jerome Sinclair kon bekronen met de 1-2.

De slotfase werd onverwacht spannend, mede doordat invaller Dennis Johnsen de 1-3 voor het inschieten had maar het gezicht van Kirschbaum trof. Driessen bracht een andere debutant, Stan van Dijck, die oorlog maakte in de zestien en zelfs de gelijkmaker op zijn schoen had: Zetterer tikte de bal echter uit de hoek en PEC kon alsnog opgelucht ademhalen.

VVV is al uitgeschakeld in de KNVB Beker en krijgt nog één kans om zich te revancheren: de Noord-Limburgers sluiten de eerste seizoenshelft af met een bezoek aan Vitesse. PEC Zwolle mag nóg twee keer naar het Zuiden afreizen: midweeks gaat men op bezoek bij Fortuna Sittard, daarna wacht een uitwedstrijd tegen PSV.

Opstellingen en beoordelingen*

VVV-Venlo: Thorsten Kirschbaum 5.5; Tobias Pachonik 6, Nils Röseler 5, Christian Kum 4.5, Roel Janssen 4 (83. Stan van Dijck -); Evert Linthorst 4, Johnatan Opoku 5, Peter van Ooijen 4; Haji Wright 3.5 (46. John Yeboah 4.5), Elia Soriano 4 (74. Aaron Bastiaans -), Jerome Sinclair 5

PEC Zwolle: Michael Zetterer 7.5; Gustavo Hamer 7.5, Darryl Lachman 7, Thomas Lam 7, Kenneth Paal 7.5; Rick Dekker 7.5 (81. Sam Kersten -), Pelle Clement 7.5, Dean Huiberts 8; Vito van Crooij 6 (88. Sai van Wermeskerken -), Lennart Thy 8, Mike van Duinen 6.5 (68. Dennis Johnsen 5)

Man of the match: Lennart Thy
*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 28 november 2020

  2. vrijdag 27 november 2020