FC Volendam pakt periodetitel, koploper Cambuur onderuit

13 december 2019, 22:03

Het is FC Volendam vrijdagavond gelukt om de eerste periodetitel in vier jaar tijd binnen te slepen. Dat deden zij door een overtuigende 4-1 overwinning te boeken op MVV, ondanks een snelle achterstand. De topper tussen Cambuur en Jong Ajax werd gewonnen door de Amsterdammers met 0-2. Hierdoor is de spanning in de Eerste Divisie weer volledig terug, terwijl NAC Breda en De Graafschap punten verspeelden.

Volendam – MVV Maastricht 4-1

Volendam wist voorafgaand aan de wedstrijd dat het bij een overwinning op laagvlieger MVV periodekampioen werd. Het had zeven competitiewedstrijden op rij gewonnen en was vastberaden om daar een achtste overwinning aan toe te voegen. Toch leek de ploeg van trainer Wim Jonk in het begin van de wedstrijd onder de druk te bezwijken. Na een halfuur spelen was namelijk het Joeri Schroyen die met een verwoestende uithaal zijn ploeg op 0-1 zette. Vanaf dat moment was Volendam wakker geschud en reageerden zij direct. Een bal op de paal stond een snelle gelijkmaker in eerste instantie nog in de weg, maar drie minuten later kwam de rappe tegentreffer alsnog. Noah Fadiga maakte met binnenkant voet een minstens zo mooi doelpunt en zorgde dus voor de opluchtende 1-1.

Na rust wist Volendam het goede spel om te zetten in een voorsprong. Martijn Kaars werkte vanaf dichtbij de bal tegen de touwen. In het vervolg waren het Boy Deul en Francesco Antonucci die de 3-1 en 4-1 maakten en zo de overwinning en bijbehorende periodetitel over de streep trokken. Een mooie opsteker voor de jonge ploeg van Jonk, die bijkans ook al op de vierde plek staan in de reguliere competitie.

{image[338678][right-half][]}Cambuur – Jong Ajax 0-2

Het duel in Leeuwarden was niet alleen de spannende topper tussen de nummer één e ntwee van de Eerste Divisie, maar ook een belangrijk duel in de strijd om de periodetitel. Bij verlies van Volendam mocht de winnaar van dit duel zich periodekampioen noemen. Bij een gelijkspel van Volendam maakte alleen Cambuur nog kans op deze titel. Voor talenten Sontje Hansen en Naci Ünüvar een mooie avond: zij maakten hun debuut.

Jong Ajax leek het meest te beseffen dat de belangen groot waren - ondanks dat de thuisploeg het betere van het veldspel hadden. Met een ruim halfuur op de klok wist Brian Brobbey na een slimme steekpass van Juan Familio-Castillo de score te openen. Hij schoot de bal door de benen van doelman Sonny Stevens. Diep in de tweede helft was het debutant Sontje Hansen die deze cruciale wedstrijd in het slot schoot. Door de 0-2 overwinning is het gat tussen beide ploegen nog maar drie punten, al hadden de Leeuwarders meer verdiend.

NAC – FC Den Bosch 1-2

NAC Breda wist dat het een goed resultaat moest behalen om enigszins aansluiting te houden met de topploegen. Er stond echter een lastige wedstrijd op het programma voor de Bredanaars; een Brabantse derby tegen FC Den Bosch. Daar kwam NAC al snel achter nadat Ruben Rodrigues in de tweede minuut al wist te scoren. Daarna vormde het spelbeeld zich zoals was te verwachten, NAC had het betere van het spel. Dat resulteerde na een kwartier spelen in de gelijkmaker. Finn Stokkers liep als een echte spits een lage voorzet binnen van Othman Boussaid.

Acht minuten voor rust was het Den Bosch echter dat voor de tweede keer deze avond op voorsprong kwam. Kevin Felida schoot zichzelf op het scorebord, ditmaal op aangeven van Rodrigues. Zo doelpuntrijk als de wedstrijd begon, zo doelpuntloos eindigde het. Den Bosch won met 1-2 en stijgt daarmee naar plek twaalf terwijl NAC afzakt naar de zevende positie, waarmee het in een serieuze crisis komt.