De gevolgen voor Ajax: Europa League, coëfficiënten, clubkas

11 december 2019, 10:37

Ajax is door de nederlaag tegen Valencia veroordeeld tot de Europa League. Komende maandag (13.00 uur) gaan de Amsterdammers in de koker voor de zestiende finale. De uitschakeling in de Champions League heeft ook consequenties voor de coëfficiëntenranglijst en de clubkas.

Europa League

Met tien punten gaat Ajax als beste nummer drie naar de Europa League. Dat levert de Amsterdammers een geplaatste status op. In totaal hebben zestien ploegen zo'n status: de twaalf groepswinnaars en de vier beste nummers drie uit de Champions League. De eerste vijf zijn al bekend:

Geplaatste ploegen

Celtic

Espanyol

Sevilla

AJAX

Red Bull Salzburg

Ongeplaatste ploegen

APOEL Nicosia

Lotingprocedure

- Geplaatste ploegen spelen de return thuis

- Clubs uit hetzelfde land of die bij elkaar in de poule zaten, kunnen elkaar niet loten

Data

Heenduel: donderdag 20 februari

Return: donderdag 27 februari

Coëfficiëntenranglijst

De uitschakeling van Ajax is ook een tik voor het Nederlandse voetbal. Overwintering in de Champions League had Nederland direct 1,4 punt op kunnen leveren voor de coëfficiëntenranglijst. In de race met België om plek acht waren dit zeer belangrijke punten. Het is donderdag aan AZ, Feyenoord en PSV om alsnog punten te scoren voor de ranking. Geluk bij een ongeluk: het uitgeschakelde RC Genk pakte gisteren bij hun laatste Europese optreden ook geen punten voor België.

Financiën

Ook gaat er 9,5 miljoen euro aan de neus van Ajax voorbij. Dat bedrag heeft de UEFA klaarliggen voor iedere club die de achtste finale van de Champions League bereikt. Omdat Ajax zich meldt bij de laatste 32 in de Europa League, gaat er nog 500.000 euro naar de Johan Cruijff ArenA. Door de resultaten in de groepsfase van het miljardenbal voetbalde Ajax wel negen miljoen euro aan prestatiepremies bij elkaar. In totaal leverde het Champions League-avontuur zo'n vijftig miljoen euro op. 

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen