Sluw Valencia kegelt tegenvallend Ajax uit Champions League

Sluw Valencia kegelt tegenvallend Ajax uit Champions League

10 december 2019 – Ajax ligt na een 0-1 verlies in eigen huis tegen Valencia uit de Champions League. De Amsterdammers liepen in het mes van de sluwe Spanjaarden en lieten het vaak sprankelende voetbal dinsdagavond te weinig zien. Chelsea won in eigen huis van Lille (2-1), waardoor de Londenaren en Valencia overwinteren in de Champions League. Ajax gaat verder in de Europa League.Het begin van het duel was stormachtig.  Binnen twee minuten werd Rodrigo al gevaarlijk, maar zijn kopbal ging net naast de, vanuit Valencia-oogpunt, verkeerde kant van de paal. Eén minuut later verscheen Donny van de Beek aan de andere kant in kansrijke positie, maar het schot van onze landgenoot werd jammerlijk geblokt. Het leverde de Amsterdammers een van de zes hoekschoppen in de eerste helft op, maar ook die was zoals alle andere voor rust niet succesvol.

Na de gretige beginfase, waarin het spel op en neer golfde, werd het spel slordiger. Beide ploegen leden veel balverlies, wat tot veel omschakelingen en weinig kansen leidde. Ajax kreeg na tien minuten een eerste tik te verwerken, toen Edson Álvarez, samen met Lisandro Martinez het defensieve blok vormend, geel kreeg. Een klein kwartier later volgde de tweede. Na knullig balverlies van Joël Veltman kwam de bal uiteindelijk terecht bij Rodrigo, die koeltjes afrondde: 0-1. De Valencia-aanvaller mocht vrij weglopen uit de Ajax-defensie, waar Veltman ook nog eens buitenspel ophief.

De tegentreffer kwam het spel van Ajax niet ten goede. Het doorgaans zo veelvuldig geprezen Ajax-spel werd in de eerste helft geen seconde op de mat gelegd. Vlak voor het rustsignaal diende zich pas een nieuwe grote kans aan voor de thuisploeg. Een inzet van Donny van de Beek werd nét voor de lijn weggehaald. Aan de andere kant had Rodrigo de 0-2 op de schoen, maar Andre Onana redde prima met zijn voet.

Ajax-trainer Erik ten Hag bracht Sergiño Dest direct na rust voor Álvarez. De Amsterdammers waren na rust direct dreigender. Gek genoeg was het Valencia dat na rust de eerste grote kans kreeg, maar een bal van Rodrigo richting de verre hoek verdween naast het doel van Onana, die maar weinig te doen had. Na ruim een uur spelen kreeg Ajax eindelijk de eerste échte grote kans. Op aangeven van Van de Beek schoot Hakim Ziyech de bal van dichtbij nét naast. De Marokkaan leek de bal daarbij enigszins achter zich te krijgen.

Een minuut later was het Noa Lang die de volgende grote kans kreeg. Na een goede Ajax-aanvaller werkte de jongeling de bal vanuit de draai nét naast het doel. Dat was zijn laatste actie, want Klaas-Jan Huntelaar kwam na zeventig minuten spelen voor hem in het veld. Het maakte het spelbeeld er aanvankelijk onrustiger op. Pas in de absolute slotfase kreeg Ajax kansen. Valencia-doelman Jaume Doménech redde op schoten van Martinez en Ziyech. In de blessuretijd, waarin de emoties hoog opliepen, kreeg Gabriel Paulista nog rood na een kopstoot op Tadic. Vele ogen waren daarnaast ook nog gericht op Londen, waar Lille tien minuten voor tijd de aansluitingstreffer (2-1) maakte tegen Chelsea. Beide scenario's vielen echter verkeerd uit, waardoor Ajax na de winterstop verdergaat in de Europa League.


Opstelling en beoordelingen*
Ajax: Andre Onana 6,5; Noussair Mazraoui 6,5, Joël Veltman 4, Daley Blind 5,5, Nicolás Tagliafico 6 (88. Siem de Jong -); Edson Álvarez 5 (46. Sergino Dest 6,5), Donny van de Beek 6, Lisandro Martinez 5,5; Hakim Ziyech 5,5, Dusan Tadic 6, Noa Lang 5 (69. Klaas-Jan Huntelaar 5)

Man of the match: Andre Onana
*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 26 januari 2020

  2. zaterdag 25 januari 2020

  3. vrijdag 24 januari 2020