'Rusland is voor vier jaar geschorst: geen Spelen en WK Voetbal'

9 december 2019, 11:34   Bijgewerkt: 9 december 2019, 13:37

Het mondiale antidopingbureau WADA heeft Rusland een schorsing van vier jaar opgelegd voor alle internationale toernooien vanwege verboden praktijken en fraude met urine- en bloedmonsters. Het land is hierdoor ondere andere uitgeschakeld voor het WK Voetbal van 2022 en voor de Olympische Spelen, waarop ook gevoetbal wordt. 

Dat schrijven diverse internationale media. De onderzoekscommissie van het WADA stelde maandagochtend in Lausanne dat Rusland schuldig is aan het sjoemelen met urine- en bloedmonsters, die na een moeizaam proces waren verkregen uit het dopinglaboratorium in Moskou. Het geknoei met de monsters moest het dopinggebruik van de sporters onder de radar houden. Rusland heeft nog wel drie weken de tijd om in beroep te gaan tegen de forse straf die het land kreeg. 

Lees ook: 'Vier jaar schorsing dreigt voor Rusland

Het antidopingbureau Rusada zal hoogstwaarschijnlijk in beroep gaan tegen de straf en wanneer zij dat daadwerkelijk doen zal de zaak worden doorgezet naar het internationale hof van sportarbitrage CAS. Als atleten kunnen aantonen dat zij niks met de dopingpraktijken te maken hebben gehad, kunnen zij onder een neutrale vlag alsnog meedoen aan internationale toernooien. Die optie lijkt voor de voetballers overigens niet van toepassing te zijn.

Ook zal het EK van 2020 niet in gevaar komen - waar Rusland zich onlangs voor kwalificeerde -, omdat het volgens de WADA alleen mondiale toernooien betreft. Het zit in de poule met België, Denemarken en Finland in Groep B. Tijdens het WK 2018 was Rusland als gastland doorgedrongen tot de achtste finales, waarna het verloor van Spanje. In St. Petersburg, één van de speelsteden, zullen ook gewoon vier wedstrijden worden afgewerkt tijdens EURO 2020.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen