Heerenveen wint bij RKC en rukt op naar de vijfde plaats

Heerenveen wint bij RKC en rukt op naar de vijfde plaats

8 december 2019 – Heerenveen heeft zondagmiddag met 1-3 gewonnen op bezoek bij RKC Waalwijk. De Friezen hadden in de eerste helft geen kind aan de Waalwijkers en kwamen verdiend op 0-1 via Rodney Kongolo. Ook in de tweede helft leek er weinig aan de hand voor de Friezen, maar het overwicht leverde geen doelpunt op. RKC hield uitzicht op een resultaat en via Stijn Spierings (onderkant lat) werd het 1-1. RKC kreeg kansen op meer, maar moest uiteindelijk alsnog het hoofd buigen voor de bezoekers. Jens Odgaard en Anders Dreyer beslisten het duel.In Waalwijk kruisten de nummers achttien en zes van de Eredivisie de degens. Hoewel het verschil op de ranglijst erg groot is, veertien punten, is de huidige vorm van beide ploegen vergelijkbaar met elkaar. Zowel RKC als Heerenveen won twee van de laatste vier ontmoetingen. De Waalwijkers wonnen vorige week knap met 0-1 uit bij FC Utrecht, terwijl Heerenveen na een knappe comeback van Vitesse won.

Bij Heerenveen beschikken ze met name in de voorhoede over veel kwaliteit. De rappe buitenspelers Mitchell van Bergen en Chidera Ejuke zijn een plaag voor verdedigers dit seizoen. Ook RKC kreeg veelvuldig met dit tandem te maken in de eerste helft. In de eerste minuut kreeg Ejuke al een grote kans. Hij kwam er op snelheid door, maar was vervolgens besluiteloos in het Waalwijkse strafschopgebied. Drie minuten later was het weer Ejuke die een mogelijkheid onbenut liet. Ditmaal schoot hij, op aangeven van Van Bergen, hoog over het doel van RKC-goalie Etienne Vaessen.

RKC liet in de beginfase niet al te veel zien, maar het verstopte zich ook niet. De eerste, echt grote, mogelijkheid diende zich aan de twintigste minuut. Darren Maatsen kreeg ineens veel ruimte en schoot maar net over. Even daarna schoot Van Bergen namens Heerenveen voorlangs na een schitterend opgezette aanval. Hicham Faik stuurde de vleugelaanvaller met een sublieme pass de diepte in. Na een klein halfuur kwam Heerenveen dan toch op voorsprong. Ejuke bereidde de aanval met mooi voetenwerk voor. Hij gaf mee op Sherel Floranus, die Rodney Kongolo op maat bediende: 0-1. 

Al met al was het een verdiende voorsprong van Heerenveen en ook in de tweede helft deelden de Friezen de lakens uit. Het kon zichzelf echter verwijten dat het pas één keer had gescoord. Het was het meest dreigend en kreeg ook grote kansen om de wedstrijd in het slot te gooien. De grootste kans was voor Jens Odgaard: de Deen werd weggestuurd door Van Bergen en stuitte vervolgens op Vaessen.

Zolang het 0-1 stond, was er hoop voor RKC. Het grootste overwicht van Heerenveen was inmiddels voorbij en dus konden de Waalwijkers meer en meer gaan voetballen. Het omsingelde het Friese strafschopgebied, maar het kwam er maar moeilijk door heen. De Brabanders bleven aandringen en kregen loon na werken. Stijn Spierings haalde uit en trof via de onderkant van de lat doel. Het bleek het startsein van een Waalwijks slotoffensief, want drie minuten later was het bijna 2-1. Ditmaal haalde Maatsen verwoestend uit en opnieuw werd de onderkant van de lat geraakt. De bal was de lijn echter niet volledig gepasseerd en dus kwam er geen tweede treffer voor RKC.

Heerenveen was in slaap gesust door RKC en kwam de eigen helft even niet meer af. Het moest het nu alleen nog hebben van de counters. Zodra het zo'n uitbraak had, werd het overigens wel meteen gevaarlijk. Nadat Van Bergen onsuccesvol was in de tegenstoot, schoot Odgaard wel raak. Hij ontsnapte aan buitenspel, omspeelde Vaessen en schoof de bal koeltjes in het doel: 1-2.

Een flinke domper voor RKC, al kregen zij nog wel een grote mogelijkheid op de gelijkmaker. Maatsen had de 2-2 nog kunnen maken, maar hij schoot eerst tegen Warner Hahn op en ook de rebound was niet aan hem besteed. Heerenveen kreeg in de blessuretijd nog veel ruimte en daar maakte het optimaal gebruik van. Nadat Van Bergen gemist had, schoot invaller Anders Dreyer even de 1-3 wél tegen de touwen.

De bezoekers trokken de punten, weliswaar met de nodige moeite, over de streep. Heerenveen schrijft drie belangrijke punten bij en komt tot op twee punten van nummer vier Willem II, dat volgende week vrijdag de tegenstander is in het Abe Lenstra Stadion.

Opstellingen en beoordelingen*

RKC Waalwijk: Etienne Vaessen 6; Jurrien Gaari 6 (87. Ingo van Weert -), Hans Mulder 6, Hannes Delcroix 6, Saïd Bakari 6; Daan Rienstra 6 (63. Anass Tahiri 6), Stijn Spierings, 6 Clint Leemans 6; Sylla Sow 5.5 (46. Mario Bilate 6), Dylan Vente 6, Darren Maatsen 6

Sc Heerenveen: Warner Hahn 6; Ricardo van Rhijn 6, Ibrahim Dresevic 6, Sven Botman 6, Sherel Floranus 6.5; Joey Veerman 6 (84. Jordy Bruijn -), Hicham Faik 7, Rodney Kongolo 7; Mitchell van Bergen 7, Jens Odgaard 6, Chidera Ejuke 6.5 (73. Anders Dreyer -)

Man of the match: Mitchell van Bergen
*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 29 januari 2020

  2. dinsdag 28 januari 2020