AZ wint simpel in Zwolle en hijgt Ajax nu echt in de nek

AZ wint simpel in Zwolle en hijgt Ajax nu echt in de nek

7 december 2019 – AZ heeft optimaal geprofiteerd van de nederlaag die Ajax vrijdagavond leed. De Alkmaarders wisten PEC Zwolle zonder een bovenmatige inspanning te leveren opzij te zetten en zijn de koploper door die zege tot op drie punten genaderd. Oussama Idrissi blonk uit en scoorde twee keer, nadat Myron Boadu al voor de openingstreffer had gezorgd: 0-3.AZ wist dat het in Zwolle de uitgelezen mogelijkheid had om de titelstrijd in de Eredivisie weer spannend te maken. Ajax had vrijdagavond in eigen huis de punten aan Willem ll moeten laten, waardoor de manschappen van trainer Arne Slot de afstand tussen Alkmaar en Amsterdam konden verkleinen van 42 kilometer naar drie punten. Desalniettemin was het PEC Zwolle dat in de openingsfase het initiatief nam. Met name aanvaller Vito van Crooy toonde zich gretig en zorgde voor wat problemen bij de uit nood opnieuw samengestelde achterhoede van AZ. Toch was het AZ dat al na een kwartier op voorsprong kwam. Idrissi glipte met wat mazzel langs Gustavo Hamer en zette matig voor op Boadu. Ondanks de twijfelachtige kwaliteit van die voorzet kon de spits in vorm met een droge knal het uitvak laten juichen. Zijn schot was niet houdbaar voor Michael Zetterer en dus was een vroege voorzet voor AZ een feit.

PEC bleef ondanks deze tegenslag behoorlijk voetballen. De ploeg van John Stegeman vond vaak goed de vrije man en wekte totaal niet de indruk verwikkeld te zijn in de strijd om degradatie. Toch was het de aanvallende slagkracht van AZ waar PEC haar handen vol aan had. Met name Idrissi had het op zijn heupen. Hij draaide keer op keer zijn tegenstander Hamer dol, maar was onzorgvuldig met zijn laatste bal. Toch werd de Marokkaan kort voor rust de tweede doelpuntenmaker van de avond. Hij kreeg te veel ruimte van de Zwolse achterhoede en schoot van net buiten de zestien fantastisch raak: 0-2.

De bezoekers konden dus met een gerust gevoel aan de thee en leken na de rust het duel zonder al te veel krachten te verspillen uit te willen spelen. Ongetwijfeld had Slot zijn spelers de opdracht gegeven om met het oog op het drukke restant van december niet helemaal tot het gaatje te gaan in het Mac3Park Stadion. PEC bleef daardoor in de wedstrijd en kwam net als voor rust behoorlijk aan het voetballen. De eindfase van al het Zwolse gevaar dat werd gesticht was echter bijzonder slordig en dus bleef een aansluitingstreffer uit. Dat leidde ertoe dat AZ al ruim twintig minuten voor tijd het duel definitief in het slot kon gooien. De gouden tandem Boadu-Stengs had het heel even op zijn heupen en stelde direct de geweldig spelende Idrissi in staat zijn tweede van de avond te noteren.

Zo bracht AZ het gat op de ranglijst met Ajax dus zonder al te veel moeite terug naar drie punten. Mochten de Alkmaarders na Feyenoord en PSV volgend weekend ook de derde van de traditionele topploegen aan de zegekar weten te binden, dan kunnen de titelaspiraties van de Noord-Hollanders definitief de koelkast uit. Er staat sowieso een prachtige week op het programma voor AZ, dat voorafgaand aan de competitie-topper eerst in het kader van de Europa League op bezoek gaat bij Manchester United.

Opstellingen en beoordelingen*:
PEC Zwolle: Michael Zetterer 6.5; Gustavo Hamer 6, Darryl Lachman 6.5, Thomas Lam 6 (73. Sam Kersten -), Sai van Wermeskerken 6; Rick Dekker 6.5, Pelle Clement 7, Dean Huiberts 7.5 (80. Thomas Bruns -); Vito van Crooij 7, Lennart Thy 5, Dennis Johnsen 5.5 (70. Mike van Duinen 5)
AZ: Marco Bizot 7, Jonas Svensson 6.5, Jordy Clasie 7, Dries Wuytens 7, Owen Wijndal 6.5 (79. Tijanni Reijnders -), Dani de Wit 6, Fredrik Midtsjø 6.5, Teun Koopmeiners 7, Calvin Stengs 7 (71. Yukinari Sugawara -), Myron Boadu 7.5, Oussama Idrissi 8 (71. Thomas Ouwejan -).
Man of the Match: Oussama Idrissi
*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 25 januari 2020

  2. vrijdag 24 januari 2020