Nederland
2 – 0
Oostenrijk

Rentree Afellay en grote zege laten PSV weer lachen

Rentree Afellay en grote zege laten PSV weer lachen

7 december 2019 – PSV heeft zijn fans eindelijk weer eens op een lekkere overwinning getrakteerd. Zaterdagavond werd Fortuna Sittard in Eindhoven met 5-0 opgerold. Halverwege was het duel al beslist, want dankzij een uitblinkende Steven Bergwijn was het verschil in doelpunten al drie. Na rust liep PSV nog uit naar 5-0 en maakte Ibrahim Afellay zijn rentree in Nederland. Zo hadden de supporters van PSV na een horrorperiode eindelijk weer eens wat te vieren.

Twee weken geleden won PSV van Heerenveen (2-1) en dat was de eerste zege in zes duels. Daarmee hoopten de Eindhovenaren de weg naar boven weer te hebben ingeslagen, maar niks was minder waar. Vervolgens kreeg het team van Mark van Bommel een pak op de broek van Sporting Portugal (4-0) en volgde een teleurstellend gelijkspel tegen FC Emmen (1-1). Een nieuwe uitglijder kon PSV zich dus niet permitteren, er moest hoe dan ook gewonnen worden van nummer veertien Fortuna.

De Limburgers waren de ideale tegenstander voor PSV om dat te kunnen doen. Fortuna pakte tot nu toe pas één punt op vreemde bodem en won nog nooit in het Philips Stadion. De geschiedenis herhaalde zich, want ook vanavond ging het de Fortunezen niet lukken om PSV pijn te doen. Halverwege stond het al 3-0 en was het duel al beslist.

Bergwijn nam PSV in de eerste 45 minuten op sleeptouw, via hem kwamen de doelpunten tot stand. De international legde al na acht minuten de bal op het hoofd van Ritsu Doan, gaf de voorassist bij de 2-0 van Donyell Malen en versierde kort voor rust een penalty en benutte die zelf. Alle goals kwamen voort uit mooie aanvallen van PSV. Fortuna was dan wel met vijf verdedigers begonnen, maar die vijfmansmuur was niet bestand tegen het aanvalsspel van PSV. De score had zelfs nog hoger uit kunnen vallen, ware het niet dat PSV nog een aantal kansen onbenut liet.

Mocht de wedstrijd bij rust nog niet definitief beslist zijn, dan was dat wel het geval na 52 minuten. PSV kreeg via Malen weer een penalty, dit keer legde Mohamed Ihattaren aan vanaf elf meter. De jonge spelmaker schoot de bal feilloos in de hoek en zatte daarmee de score op 4-0. Een ongekende luxe voor PSV, dat al heel lang niet meer van zo'n comfortabele voorsprong kon genieten.

Na de 4-0 bleef PSV de aanval zoeken en was het wonderbaarlijk dat de 5-0 niet al snel volgde. Malen miste twee keer van dichtbij. Het publiek leek daar niet zo mee te zitten, hun ogen waren meer gericht op de zijlijn. Bij Fortuna ging dat om de invalbeurt van Wessel Dammers die na een kruisbandblessure zijn rentree maakte, bij PSV ging het om de mogelijke rentree van Afellay. De fans van PSV schreeuwden al vanaf minuut zestig om zijn invalbeurt.

Met iets minder dan tien minuten op de klok kwam Afellay in het veld. Het waren zijn eerste speelminuten in de Eredivisie sinds 2011. Met hem in de ploeg kwam PSV direct tot de 5-0. Vlak voor die invalbeurt had keeper Alexei Koselev nog Ihattaren van scoren afgehouden, maar op de inzet van invaller Cody Gakpo was hij kansloos. Gakpo tikte binnen op aangeven van Malen, die een goede en strakke voorzet produceerde.

De 5-0 bleek het toetje van wat een feestelijke avond voor PSV was geworden. Eindelijk werd er weer eens volop gescoord en het spel zag er bij fases prima uit. De rentree van Afellay maakte het plaatje compleet, naast dat de achterstand op Ajax met drie punten is verkleind. Volgende week wachten voor PSV en Fortuna belangrijke wedstrijden. PSV gaat naar Feyenoord, Fortuna neemt het op tegen RKC Waalwijk.

Opstellingen en beoordelingen*:
PSV: Lars Unnerstall 6.5, Denzel Dumfries 6 (82. Ibrahim Afellay -), Daniel Schwaab 6, Nick Viergever 6, Michal Sadilek 6, Pablo Rosario 5 (46. Érick Gutiérrez 5), Ryan Thomas 5.5, Mohamed Ihattaren 6.5, Ritsu Doan 6.5, Donyell Malen 7, Steven Bergwijn 5 (58. Cody Gakpo 6.5).
Fortuna Sittard: Alexei Koselev 5, Clint Essers 4.5 (46. Alex Carbonell 5), Branislav Ninaj 5, Grégoire Amiot 5 (74. Wessel Dammers -), Martin Angha 4, George Cox 4.5, Felix Passlack 5 (46. Bassala Sambou 5), Tesfaldet Tekic 5.5, Jorrit Smeets 5, Vitalie Damascan 5, Mark Diemers 5.5.
Man of the match: Steven Bergwijn
*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd