Brutaal Willem II dient dramatisch Ajax eerste nederlaag toe

6 december 2019, 22:16

Ajax heeft voor het eerst dit seizoen een nederlaag geleden in de Eredivisie. Willem II was in de Johan Cruijff ArenA met 0-2 te sterk voor de Amsterdammers. Een stunt van de Tricolores, waar voormalig Ajacieden Ché Nunnely en Damil Dankerlui een hoofdrol speelden. Ajax kent door het verlies een zeer slechte generale repetitie voor het duel met Valencia.

Het publiek in de ArenA liet zich na ongeveer een half uur spelen horen. Ajax voetbalde in een te laag tempo om het Willem II écht gevaarlijk te maken en kwam slechts één keer gevaarlijk voor Timon Wellenreuther na een goed uitgespeelde aanval. Hakim Ziyech probeerde het in de korte hoek, maar de Willem II-keeper was bij de les en keerde.

In de tweede helft ging Ajax meteen op zoek naar de gelijkmaker, maar net als in de eerste helft kwam het maar moeilijk tot uitgespeelde kansen. Verder dan wat voorzetten voor het doel kegelen kwam het team van Ten Hag zeer opmerkelijk niet. Willem II hield simpel stand in de Johan Cruijff ArenA en was zelfs een aantal keer dreigend met een counter. Doelkansen werden er echter nauwelijks gecreëerd.

Ajax moest naarmate het einde van de wedstrijd naderde meer risico's gaan nemen, maar het was de uitploeg die hierdoor gevaarlijker werd. De ruimtes op de helft van de Amsterdammers werden groter en het was Dankerlui die hier optimaal van profiteerde. De invaller schoot de bal achter Onana na een prima uitgespeelde aanval van Willem II. Het was verrassend, maar niet eens onverdiend te noemen.

Ajax ging na dit tweede doelpunt wel op zoek naar de aansluitingstreffer, maar had het geluk niet aan zijn zijde. De matig spelende Lisandro Martínez kopte in volledig vrijstaande positie vlak voor het doel naast en Donny van de Beek raakte de lat. Verder dan deze pogingen kwam de thuisploeg niet, waardoor het voor het eerst dit seizoen een wedstrijd verliest in de Eredivisie. Willem II passeert door deze knappe overwinning PSV op de ranglijst, maar de Eindhovenaren komen zaterdag nog in actie.

Opstellingen en beoordelingen*:

Ajax: Andre Onana 5,5; Sergiño Dest 4,5, Joël Veltman 5, Daley Blind 5 (80. Noussair Mazraoui -), Nicolás Tagliafico 6; Donny van de Beek 6,5, Lisandro Martínez 5, Hakim Ziyech 6,5; Dusan Tadic 6, Klaas-Jan Huntelaar 4,5 (80. Lassina Traoré -), Noa Lang 5,5 (57. Siem de Jong 6)

Willem II: Timon Wellenreuther 7; Bart Nieuwkoop 6,5, Sebastien Holmén 7, Jordens Peters 7, Freek Heerkens 6,5; Dries Saddiki 6,5, Pol Llonch 6,5, Mike Trésor Ndayishimiye 7,5; Ché Nunnely 7 (59. Damil Dankerlui 6,5), Vangelis Pavlidis 6,5, Mats Köhlert 6 (87. Marios Vrousai -)

Man of the Match: Mike Trésor Ndayishimiye

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling