Petit doet boekje open over racisme bij Barcelona: "Was oorlog"

5 december 2019, 09:38   Bijgewerkt: 5 december 2019, 10:15

De laatste weken is racisme het gesprek van de dag in de binnen- en buitenlandse voetbalwereld. Emmanuel Petit doet een boekje open over zijn tijd bij FC Barcelona en stelt dat er in zijn jaren als profvoetballer ook al sprake was van racisme. De Fransman ondervond racisme van onder andere zijn eigen teamgenoten van Barça.

"Ik heb daar in de kleedkamer racisme meegemaakt", sprak Petit in gesprek met het Franse RMC Sport. "Dat komt misschien als een schok, maar van tijd tot tijd was het zo. Bij sommige spelers was er vaker sprake van, dan bij andere spelers."

Petit kwam in 2000 naar FC Barcelona na zijn succesvolle tijd bij Arsenal. Mede door blessures kwam de Franse middenvelder niet echt uit de verf in Spanje, maar hij herinnert zich de tijd in Barcelona nog maar al te goed. "Ik kwam bij Barça toen er een oorlog aan de gang was in de kleedkamer. Het waren de Catalanen tegen de Nederlanders." In die tijd zaten Michael Reiziger, Phillip Cocu, Frank de Boer, Boudewijn Zenden, Marc Overmars en Patrick Kluivert bij de Spaanse landskampioen. Het Catalaanse kamp bestond onder meer uit Pep Guardiola, Xavi, Carles Puyol, Pepe Reina en Gabri.

Petit verbaasde zich over hoe zijn teamgenoten met elkaar omgingen en maakte mee hoe sterk de Catalaanse gevoelens waren van sommige spelers. "Catalaanse spelers zeiden bij mijn binnenkomst dat ik Catalaans moest leren en geen Spaans. Ik reageerde door te zeggen dat we ons toch echt in Spanje bevonden, maar zij zeiden dat het Catalonië was. Ik werd dat gauw zat. Nationalisme ligt dichtbij racisme."

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen