Groenendijk stapt op bij ADO: "Een frisse wind is nodig"

Groenendijk stapt op bij ADO: "Een frisse wind is nodig"

2 december 2019 – Alfons Groenendijk is per direct opgestapt als trainer van ADO Den Haag. De oefenmeester denkt niet dat hij het tij nog kan keren bij de Eredivisie-club en heeft dan ook besloten niet verder te gaan. "Ik denk dat dit de juiste keuze is, hoe moeilijk het ook is", liet hij weten. Voorlopig neemt assistent-trainer Dirk Heesen de honneurs waar bij ADO, dat na vijftien duels op de zeventiende plaats staat in de Eredivisie."De prestaties zijn dit seizoen slecht en ik had niet het gevoel dat ik dit snel zou kunnen ombuigen", legt Groenendijk uit. "Het is drie keer gelukt om de juiste flow te vinden, maar het is erg lastig gebleken om dat als trainer een vierde keer voor elkaar te krijgen bij dezelfde club. Voor de toekomst van ADO Den Haag is het daarom goed als er iets gebeurt. Een frisse wind, met een ander gezicht voor de groep, kan wel iets doen met het team. Daarom denk ik dat dit de juiste keuze is, hoe moeilijk het ook is."

Na de 4-0 verliespartij bij Heracles Almelo gaf Groenendijk al aan te twijfelen of hij zou aanblijven bij ADO Den Haag, al steunden de spelers hem nog wel. "Helaas kunnen niet alle sprookjes een goed einde hebben. Het is een onvergetelijke periode geweest en daarvoor wil ik iedereen bedanken. De staf, de spelers, de rest van de collega's en de fans. Ik hoop dat zij er samen voor kunnen zorgen dat ADO Den Haag in de Eredivisie blijft", laat hij weten.

Groenendijk was sinds februari 2017 werkzaam bij ADO Den Haag als opvolger van Zeljko Petrovic. De coach was de langstzittende trainer in de huidige Eredivisie, van de clubs die bij aanstelling al op het hoogste niveau speelden. ADO Den Haag haalde onder zijn leiding bovendien een keer de play-offs voor Europees voetbal. Dit seizoen ging het sportief een stuk minder, onder andere door het vertrek van sterkhouders Nasser El Khayati, Sheraldo Becker en Wilfried Kanon afgelopen zomer. 

Lees ook: Irritaties bij Groenendijk en Van As over aanstellen directeur

Bovendien lag de oefenmeester ook regelmatig in de clinch met de Chinese aandeelhouders, die naar Groenendijks mening te weinig wilden investeren in de spelersgroep. Alleen transfervrije- en huurspelers werden deze zomer aan de selectie toegevoegd, wat voor onvrede zorgde bij de coach. "Het is voor mij als trainer heel lastig om in te schatten wat de clubeigenaar nu eigenlijk wil", zei hij onder andere. Ook was de selectie niet op orde bij de seizoensstart en rommelde het op directieniveau, met de komst van algemeen directeur Mohammed Hamdi.

Alle ingrediënten voor een rampseizoen - waar degradatie vooralsnog een realistisch einde van is - van ADO Den Haag zijn aanwezig, Groenendijk hoopt met het opstappen dat er beterschap komt voor de Eredivisie-club in nood. Voor de winterstop treft de club FC Twente, FC Groningen en Ajax nog: wat is er in die korte tijd nog mogelijk? Dit seizoen degraderen er twee clubs rechtstreeks, ook dat zal ADO niet helpen.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 15 december 2019

  2. zaterdag 14 december 2019