AZ pakt drie punten na moeizaam gevecht met VVV

1 december 2019, 18:50   Bijgewerkt: 2 december 2019, 10:58

AZ is erin geslaagd om het goede gevoel van afgelopen donderdag door te zetten. De ploeg van Arne Slot won in Den Haag met 1-0 van VVV-Venlo. AZ moest heel veel geduld hebben met een erg verdedigende tegenstander, maar na ruim veertig minuten zorgde Yukinari Sugawara voor de bevrijdende treffer. De ploeg uit Alkmaar, die er afgelopen donderdag erin slaagde de overwintering in de Europa League veilig te stellen, zal tevreden zijn met de drie punten na deze moeizame wedstrijd.

Het spelbeeld werd meteen vanaf minuut één al duidelijk. AZ had veel balbezit en VVV liet zich ver inzakken op eigen helft. In de eerste helft gebeurde er daardoor niet veel. AZ probeerde veel over de zijkanten de aanvallen op te zetten, maar in de laatste fase was het, op een paar schoten na, niet effectief genoeg.

Na bijna veertig minuten spelen was het dan toch raak. Na lang rondspelen aan de kant van AZ, werd Sugawara vrij gespeeld aan de zijkant van de zestien meter en hij schoot de bal met een droge knal langs keeper Thorsten Kirschbaum in de lange hoek: 1-0.

In de tweede helft kwam AZ goed uit de startblokken. In korte tijd waren er kansen voor Calvin Stengs, Oussama Idrissi en Myron Boadu, alleen ze wisten niet de voorsprong uit te breiden. VVV, dat zich net als in de eerste helft, ver liet inzakken, had de organisatie in vergelijking met de eerste helft minder goed staan, waardoor AZ meer mogelijkheden kon creëren door de gegeven ruimte.

Na een uur spelen was het voor het eerst dat de ploeg uit Venlo zich liet zien. Vanuit meerdere lange ballen kwam het en paar keer dichtbij keeper Marco Bizot, maar echt gevaarlijk, op een schot van Elia Soriano na, werd het uiteindelijk niet.

Na ruim zeventig minuten spelen kwam de held van afgelopen donderdag, Ferdy Druijf, in het veld. De man die donderdag twee keer scoorde kwam binnen de lijnen voor de matig spelende Boadu om zo mogelijk door de lucht wat kansen te kunnen creëren, maar dat strijdplan werkte niet.

Pas in blessuretijd kreeg VVV echt zijn eerste grote kansen, maar het faalde in de afronding. AZ zal na deze moeizame wedstrijd erg tevreden zijn met de drie behaalde punten. De Alkmaarders verstevigen hiermee de tweede plek en houden Ajax enigszins in het vizier. Volgende week moet de ploeg van Arne Slot afreizen naar Zwolle voor een ontmoeting met PEC, dat zondag van Feyenoord verloor.

Opstellingen en beoordelingen:*

AZ: Marco Bizot 6,5,  Jonas Svensson 7, Teun Koopmeiners 7, Stijn Wuytens 6,5, Owen Wijndal 6,5,  Yukinari Sugawara 7,5 (87. Zakaria Aboukhlal), Dani de Wit 6,5, Jordy Clasie 7, Calvin Stengs 6,5, Myron Boadu 6 (75. Ferdy Druijf), Oussama Idrissi 6,5

VVV-Venlo: Thorsten Kirschbaum 7, Tobias Pachonik 6,5, Nils Röseler 7, Sven Kum 7, Roel Janssen 6,5 (88. Richard Neudecker), Evert Linthorst 6, Danny Post 6, Peter van Ooijen 6,5 (71. Jerome Sinclair), Johnatan Opoku 5,5 (79. John Yeboah), Elia Soriano 6, Haji Wright 6

Man of the match: Yukinari Sugawara

*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.