Fortuna maakt knap einde aan ongeslagen reeks Groningen

Fortuna maakt knap einde aan ongeslagen reeks Groningen

30 november 2019 – Fortuna Sittard heeft zaterdagavond voor eigen publiek goede zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. De Limburgers maakten er tegen FC Groningen zeker geen spektakelstuk van, maar wonnen uiteindelijk wel door een doelpunt van invaller Rasmus Karjalainen (1-0). Zo kwam er na zeven wedstrijden aan einde aan de ongeslagen status van de Groningers, terwijl de Limburgers goede zaken doen. Trainer Danny Buijs besloot na een busrit van ruim vier uur niets te veranderen aan zijn basiself. Hij stuurde dezelfde spelers het veld op die vorige week gelijkspeelden tegen Feyenoord. Aan de kant van de thuisploeg verschenen Vitalie Damashkan en Alex Carbonell aan de aftrap. Zij begonnen op bezoek bij PEC Zwolle niet, maar mochten dit keer wel aantreden vanaf de start. Coach Sjors Ultee kon vanwege een schorsing niet beschikken over Amadou Ciss, terwijl Bassala Sambou een plekje op de reservebank toegewezen kreeg. Daarnaast keerde centrumverdediger Branislav Ninaj terug van een schorsing. Hij verving de geblesseerde Cian Harries.

Het meest bijzondere moment van de eerste helft vond plaats na iets meer dan een kwartier spelen. De aanwezige supporters van FC Groningen staken een flinke portie vuurwerk af in het uitvak, waardoor scheidsrechter Richard Martens zich genoodzaakt voelde de wedstrijd voor een paar minuten stil te leggen. Dat kwam de bezoekers eigenlijk niet goed uit, aangezien het elftal van Buijs op dat moment enkele keren gevaarlijk was geworden. Via Deyovaisio Zeefuik, Mohamed El Hankouri en Joel Asoro probeerden de gasten gevaar te stichten, al hadden zij het vizier in aanvallend opzicht zeker niet op scherp staan.

Na de korte onderbreking speelde Fortuna wat brutaler en zo kwam de ploeg van Ultee ook tot mogelijkheden. In de beginfase had Damashkan al een grote kans gehad om de gastheer op voorsprong te zetten, maar hij vond doelman Sergio Padt op zijn weg. Verrassend genoeg was centrumverdediger Ninaj daarna nog dichter bij de openingstreffer. Na een mislukte vrije trap van Mark Diemers werd de bal nogmaals ingebracht door Felix Passlack. Ninaj verscheen vogeltjevrij in het doelgebied van FC Groningen, al kreeg hij de bal daar niet goed tegen zijn voet. Zodoende kon Padt andermaal redding brengen namens de Groningers.

FC Groningen begon vervolgens sterker aan de tweede helft en kreeg via Mohamed El Hankouri een uitstekende mogelijkheid. De vleugelaanvaller schoot van dichtbij richting het doel van Koselev, die op zijn beurt uitstekend redding wist te brengen. Daar bleef het echter bij voor de bezoekers, die dankzij Ko Itakura geen tegentreffer kregen via Damashkan. De huurling van Manchester City maakte verdedigend een prima indruk en hield de ongelukkige aanvaller van Fortuna van scoren af. Beide ploegen bleven vervolgens stuivertje wisselen wat kansen betreft en Koselev ranselde een knal van Hrustic fraai uit zijn doel.

Aan de overkant eiste twee invallers daarna een hoofdrol op namens Fortuna. Sambou hield de bal uitstekend vast rond het zestienmetergebied van Groningen en bediende Diemers vervolgens op maat. De middenvelder zag zijn schot gekeerd worden door Padt, maar in de rebound was Karjalainen er als de kippen bij om Fortuna op voorsprong te zetten: 1-0. De gasten probeerden in de slotfase nog een gelijkmaker te forceren, al mocht die poging niet niet baten. Koselev wist zijn doel ook in de slotfase schoon te houden en hielp Fortuna aan drie broodnodige punten. Volgende week brengen de Sittarders een bezoekje aan PSV, terwijl Groningen thuis tegen FC Utrecht speelt.

Opstellingen en beoordelingen*:
Fortuna Sittard: Alexei Koselev 7; Felix Passlack 6, Martin Angha 6, Branislav Ninaj 6, George Cox 5.5; Jorrit Smeets 6 (71. Rasmus Karjalainen -), Mark Diemers 6.5, Alex Carbonell 6 (84. Grégoire Amiot -); Clint Essers 6, Vitalie Damashkan 6 (69. Bassala Sambou 6.5), Tesfaldet Tekie 6.

FC Groningen: Sergio Padt 6; Deyovaisio Zeefuik 5.5, Mike te Wierik 6 (79. Gabriel Gudmundsson -), Ko Itakura 6.5, Django Warmerdam 6; Ahmed El Messaoudi 6, Ajdin Hrustic 6.5, Samir Memisevic 6; Joel Asoro 6 (79. Ramon Pascal Lundqvist -), Kaj Sierhuis 5.5 (72. Charlison Benschop -), Mohamed El Hankouri 6.

Man of the Match: Alexei Koselev
*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 27 februari 2020

  2. woensdag 26 februari 2020