Invaller Druijf schiet AZ naar bizarre comeback en overwintering

28 november 2019, 21:02   Bijgewerkt: 28 november 2019, 21:49

AZ heeft de knock-outfase van de Europa League bereikt. Lange tijd leek het helemaal mis te gaan voor de Alkmaarders: het spel was bijzonder slecht en Partizan Belgrado sloeg voor rust al twee keer toe. Toen Myron Boadu vlak voor tijd zijn tweede gele kaart kreeg, leek alle hoop vervlogen. Door twee zeer late treffers van invaller Ferdy Druijf sleept AZ alsnog een 2-2 gelijkspel uit het vuur.

AZ ging de wedstrijd in met de gedachte dat Manchester United op bezoek bij Astana met 2-1 had verloren. Hierdoor lag de koppositie in Groep L voor het grijpen. De Alkmaarders leken echter vanaf minuut één niet op de geoliede machine van de laatste maanden. De eerste kans voor Partizan leverde daarnaast meteen een doelpunt op: Takuma Asano was Jonas Svensson en Pantelis Hatzidiakos te slim af en tikte de bal simpel langs AZ-doelman Marco Bizot voor de 0-1.

De spelers van de thuisploeg begonnen zich naar mate de eerste helft vorderde steeds meer te ergeren. De Poolse arbiter Daniel Stefanski had de schijn in ieder geval tegen: hij floot een aantal momenten van AZ simpel af en floot aan de andere kant van het veld juist heel simpel in het voordeel van Partizan. Maar dat mocht geen excuus zijn voor de Alkmaarders, die zelf werkelijk niets creëerden.

Blessure Hatzidiakos

AZ probeerde meteen na rust gevaar te stichtten voor het doel van Partizan. Hiervoor speelde het alleen veel te slordig, het was zelfs Partizan dat tot twee keer toe dichtbij de 0-3 was. Soumah en Umar Sadiq (ex-NAC Breda) kregen de bal er echter niet in. Het leek wel of AZ tegen zichzelf en de scheidsrechter voetbalde en tegenstander Partizan totaal vergat. Tot overmaat van ramp lijkt AZ ook Hatzidiakos nog eens lange tijd te moeten missen. De Grieks international bleef na een duel met Umar Sadiq geblesseerd liggen en greep meteen naar zijn knie. Per brancard werd hij van het veld gedragen.

Ondertussen ging arbiter Stefanski gewoon door met zijn warrige optreden. Hij floot veel tegen AZ en voor het minste of geringste kregen de Alkmaarders een gele kaart. Het moet gezegd: de spelers van de thuisploeg lieten zich hierdoor ook veel te makkelijk uit de wedstrijd halen. Myron Boadu kreeg zelfs zijn tweede gele kaart, maar hier deed de Poolse scheidsrechter niets verkeerd. De aanvaller zocht een strafschop, ging zonder enig contact naar de grond en mocht gaan douchen na deze schwalbe.

{image[338392][right-half][]}Spanning terug

Met een man minder leek AZ opeens wel wakker. Het was invaller Ferdy Druijf die met nog twee minuten te spelen de spanning terugbracht. Hij kopte de bal knap achter Partizan-keeper Vladimir Stojkovic en bracht de spanning helemaal terug in de wedstrijd. Ook het publiek geloofde er weer in.

In de blessuretijd van de wedstrijd maakte AZ de comeback compleet. Weer was het Druijf. Fredrik Midtsjø gaf de bal goed voor en de invaller ramde de bal via Stojkovic tegen de touwen. Het zorgde voor dolle vreugde op het veld en de tribunes. Het was ook meteen een van de laatste wapenfeiten van de wedstrijd. AZ overwintert, na een onwaarschijnlijk slechte wedstrijd, in de Europa League.

Opstelling en beoordelingen*:

AZ: Marco Bizot 5; Jonas Svensson 5, Pantelis Hatzidiakos 4,5 (54. Ferdy Druijf 8), Stijn Wuytens 6 (60. Yukinari Sugawara 6,5), Owen Wijndal 6; Fredrik Midtsjø 6,5, Teun Koopmeiners 5,5, Dani de Wit 5,5 (71. Jordy Clasie 6); Calvin Stengs 5, Myron Boadu 4, Oussama Idrissi 6,5

Man of the Match: Ferdy Druijf

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling