De tops en flops uit de vijfde Champions League-speelronde

28 november 2019, 11:03   Bijgewerkt: 28 november 2019, 14:07

De vijfde speelronde van de groepsfase van de Champions League was er weer een vol met hoogtepunten. Robert Lewandowski en Lionel Messi lieten de mooiste dingen zien, maar ook Hakim Ziyech, Karim Benzema, Matthijs de Ligt en vele anderen lieten de mooiste dingen zien. Zoals na elke speelronde maakt FCUpdate.nl de balans op met de tops en flops. 

Tops

1. Lewandowski

Robert Lewandowski is momenteel productiever dan ooit. De cijfers van de Poolse topschutter zijn dit seizoen ongekend en daar deed hij dinsdagavond weer een schepje bovenop. Vier treffers in veertien minuten zijn geweldig: hij werd ermee de huidige topscorer van de Champions League en verdreef Thomas Müller als all time topscorer van Bayern München in het miljardenbal. Zelfs Lionel Messi en Cristiano Ronaldo staan wat zijn productie betreft dit seizoen in de schaduw van Lewandowski, die op schema ligt om het recordaantal goals in één CL-seizoen (17) – van Ronaldo – te breken. Fe-no-me-naal.

{image[338379][right-half][]}2. Messi

Robert Lewandowski mag dan weliswaar qua doelpunten dit seizoen bovenaan alle lijstjes staan, Lionel Messi blijft in de Champions League een van de absolute grootmeesters ooit. De Argentijn gaf drie assists (één treffer werd afgekeurd), scoorde en was voor Borussia Dortmund simpelweg niet houdbaar. "Hij beweegt zo goed tussen de linies en als hij de bal krijgt, dan is hij bijna niet te stoppen", loofde Lucien Favre de superster, die woensdagavond zijn zevenhonderdste wedstrijd namens FC Barcelona speelde. De cijfers? Hij maakte 613 doelpunten (waarvan 46 hattricks en even zoveel vrije trappen), gaf 239 assists en won 34 bekers. Wat. Een. Legende.

3. Ziyech

Wie het karakter van Hakim Ziyech moet omschrijven, staat voor een flinke puzzel. Soms lijkt hij enorm afstandelijk en ziet hij achter iedere boom een vijand. En soms heeft hij hartverwarmende acties, zoals met de veldbestormer tegen Lille woensdagavond. Zeker is dat hij een jongen is vol met trots, want net als vrijwel elk duel in de Champions League blonk de Marokkaan wéér uit en was beslissend met een (afgekeurd) doelpunt en puntgave assist - die hij van alle spelers in de CL dit seizoen overigens het meeste gaf (5). Wat moet hij nog doen om te worden opgepikt door de clubs uit de grote Europese competities? In Amsterdam hopen ze nog véél meer, want dan blijft hij nog een tijd verbonden aan Ajax. Het genie is in alle opzichten ongrijpbaar.

4. Mourinho

Natuurlijk was het slechts Olympiakos en was Tottenham Hotspur het aan de stand verplicht om te winnen, maar toch verdient José Mourinho een compliment na de 4-2 overwinning. Tottenham kwam in de tweede wedstrijd onder de Portugees met 0-2 achter, maar draaide het duel knap om. Mourinho drukte zijn stempel door Eric Dier na 29 minuten (gewaagd) te wisselen voor de aanvallend ingestelde Christian Eriksen. De Deen speelde met een assist en goed spel een belangrijke rol in de comeback en zorgde ervoor dat Mourinho punten scoorde bij de achterban, die hij nog helemaal voor zich moet zien te winnen. 

5. De Ligt

Er is dit seizoen wel of niet terecht veel kritiek geweest op Matthijs de Ligt na zijn moeizame beginfase bij Juventus, maar de Nederlander heeft het sentiment gekanteld. Tegen Atalanta Bergamo was de Nederlander afgelopen weekend al goed en ook dinsdag imponeerde hij tegen Atlético Madrid. Met name zijn geweldige tackle in de slotfase oogste veel lof in de Italiaanse media. 'Kind van Goud', 'Koopje van 80 miljoen euro', 'De Nederlandse muur', waren bewoordingen die hem ten deel vielen. Klasbak!

Flops

1. Manchester City

Het al geplaatste Manchester City leek het dinsdagavond in eigen huis wel goed te vinden tegen Shakhtar Donetsk. De ploeg van Pep Guardiola was enorm slordig en zou bij een gelijkspel zeker zijn van de eerste plaats: die werd bereikt, maar met minimale inspanning. De bezoekers uit Oekraïne hadden by far de beste kansen, mede door geblunder van keeper Ederson. Als de bezoekers hun vizier beter op scherp hadden staan, had ook een zege gewoon tot de mogelijkheden behoord. De fans in het Etihad Stadium werden ditmaal een keer níet verwend.

{image[338122][left-half][]}2. Mazraoui

Dat Erik ten Hag voor deze oplossing koos, was niet heel vreemd. Hoewel Lisandro Martínez het op het middenveld uitstekend deed, was dit achterin logisch en Mazraoui heeft ook hele goede wedstrijden gespeeld op het middenveld van Ajax. De rechtsback kwam bovendien steeds beter in vorm, maar kon deze tactische keuze op het veld niet goed uitvoeren. Hij was Ajax' grootste dissonant en ontsnapte bovendien al vroegtijdig aan zijn tweede gele kaart. Dat Ten Hag hem in de pauze wisselde voor Édson Alvarez was dan ook volstrekt logisch…

3. Club Brugge

De late gelijkmaker tegen Galatasaray (1-1) voelde voor Club Brugge dinsdag alsof de Champions League gewonnen was. Het doelpunt van Krepin Diatta in de Türk Telekom Arena was fraai, maar daar ging het na afloop niet meer over. Opvallender was dat de aanvaller zijn shirt uittrok en daardoor zijn tweede gele kaart kreeg. Oliedom. Ook teamgenoot Clinton Mata, die de assist had gegeven, liet zich gaan en schopte een cornervlag doormidden tijdens de festiviteiten. Ook hij kon inrukken, waardoor Club Brugge met twee schorsingen aan de laatste speelronde begint. Als Gala voor een stunt zorgt, kan het nog zomaar misgaan voor de Belgen...

4. Teruggedraaide pingel PSG

In Nederland gaat het regelmatig over de invloed van de VAR met als hoofdmoot: alleen ingrijpen bij cruciale incidenten. Daar had de beslissing om de rode kaart voor Thibaut Courtois én strafschop – in het midden of de triple punishment terecht was – terug te draaien, niets mee te maken. De gegeven strafschop aan PSG werd afgekeurd vanwege een uiterst lichte duw op het middenveld, wat nota bene volledig in het zicht van de arbiter gebeurde - die het niets vond. Uiteindelijk oordeelde hij na ingrijpen van de VAR dat het wel een overtreding was en de uiteindelijke pingel en rode kaart werden teruggedraaid.

5. Liverpool

Met tien punten uit vijf duels is titelhouder Liverpool nog alles behalve zeker van de volgende ronde. Met een lastige uitwedstrijd op bezoek bij RB Salzburg – in de periode dat The Reds een extreem druk programma hebben – mag het eigenlijk niet verliezen en om de eerste plaats te bewaren moet het vermoedelijk zelfs winnen om Napoli onder zich te houden. Jürgen Klopp is er logischerwijs nog niet gerust op, maar heeft vertrouwen in een goede afloop. "Als we ambities hebben in de Champions League, dan moeten we dat in Salzburg laten zien. We zullen volledig gefocust zijn."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen