Ajax blijft overeind in Lille, knock-outfase binnen handbereik

27 november 2019, 22:57

Ajax staat op het punt om voor het tweede seizoen op rij te overwinteren in de Champions League. De Amsterdammers reisden met een gehavend elftal af naar Lille, maar mogen met een 0-2 zege weer de trein in stappen en nestelen zich aan kop van Groep H. Ajax speelde volwassen, ging buitengewoon effectief met zijn kansen om en had het geluk dat Lille dit absoluut niet deed.

Trainer Erik ten Hag ving het gemis van de geschorste Joël Veltman en Daley Blind op met Perr Schuurs en Lisandro Martínez. Noussair Mazraoui vulde de plek van Martínez op het middenveld in en Sergiño Dest fungeerde als rechtsback. Lille miste routinier José Fonte centraal achterin: Tiago Djaló verving de 35-jarige Portugees.

Ajax schoot uit de startblokken en tekende voor de snelste goal van dit Champions League-seizoen. Na een vlotte aanval over rechts werd Ziyech vrijgespeeld door Dusan Tadic: 0-1. Deze droomstart was voor Ajax echter geen aanleiding om door te denderen. De Amsterdammers keken de kat uit de boom en loerden op momenten om toe te slaan. Dat leverde één grote kans op: Ziyech zette Tadic vrij voor doelman Mike Maignan, die echter als winnaar uit de situatie kwam.

Labyad had minder geluk, liep een ogenschijnlijk vervelende knieblessure op en moest zich op slag van rust laten vervangen. Kort na de pauze ontsnapte Ajax opnieuw: Jonathan Ikoné had na uitstekend voorbereidend werk van Victor Osimhen een leeg doel voor zich, maar joeg de bal de tweede ring in. Ajax sloeg na een uur hard toe aan de andere kant, via zijn koningskoppel. Ziyech legde de bal perfect neer bij de tweede paal en Promes reageerde precies op tijd: 0-2.

Hiermee was het beslissende gat geslagen. Andre Onana onderscheidde zich nog met een dubbele redding op inzetten van Bamba en Yusuf Yazici, de 0-3 van Ziyech werd door de VAR afgekeurd wegens hands en Donny van de Beek schoot naast via de paal. Het enige smetje op de slotfase was het uitvallen van Ziyech, die bij het tevergeefs maken van zijn tweede goal geblesseerd raakte aan zijn rechterarm.

De volgende uitzege in Europees verband kwam echter niet meer in gevaar. Ajax mag op dinsdag 10 december een voorsprong van twee punten op Chelsea en Valencia verdedigen. Een gelijkspel tegen Los Che is genoeg voor een plek bij de laatste zestien. Mocht Ajax onverhoopt verliezen in eigen huis, dan moet het hopen op een stunt van Lille op bezoek bij Chelsea.

Opstelling en beoordelingen*

Ajax: Andre Onana 7; Sergiño Dest 6.5, Perr Schuurs 8.5, Lisandro Martínez 8.5, Nicolás Tagliafico 7; Donny van de Beek 7, Hakim Ziyech 8, Noussair Mazraoui 5.5 (46. Edson Álvarez 5.5); Zakaria Labyad 5.5 (45+2. Noa Lang 7.5), Dusan Tadic 7 (85. Siem de Jong -), Quincy Promes 6

Man of the match: Perr Schuurs

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen