FC Groningen
0 – 0
FC Twente
VVV-Venlo
0 – 0
SC Heerenveen

Ajax overwint moeizaam eerste half uur en blijft soeverein leiden

Ajax overwint moeizaam eerste half uur en blijft soeverein leiden

23 november 2019 – Ajax heeft de Eredivisie hervat met een 4-1 thuisoverwinning op Heracles Almelo. De Amsterdammers hadden het een half uur lang buitengewoon lastig met hun Almelose opponent, maar trokken in de kwartieren voor en na de rust de wedstrijd vol overtuiging naar zich toe. Assistkoning Hakim Ziyech en gedeeld Eredivisie-topscorer Quincy Promes verzorgden samen twee van de vier treffers.Trainer Erik ten Hag kon niet over de geblesseerde Joël Veltman beschikken en ving dat gemis op met het opstellen van Perr Schuurs. Heracles-rechtsback Navajo Bakboord was eveneens geblesseerd en werd vervangen door Tim Breukers. Verder kreeg Sebastian Jakubiak de voorkeur boven Mauro Júnior.

Ajax had tijdens het eerste half uur de handen meer dan vol aan Heracles, dat brutaal de weg naar voren zocht. Tegenover een grote kans van Dusan Tadic en een spectaculaire save van Janis Blaswich op een schot van Ziyech stonden twee uitstekende schotkansen voor Jakubiak. Ajax kwam uiteindelijk toch op voorsprong dankzij een flits van Ziyech: de linkspoot zag de loopactie van Promes, legde de bal haarfijn neer bij de tweede paal en zag Promes koppend voor 1-0 zorgen.

Heracles kwam er even niet meer uit en ontsnapte direct na de openingsgoal aan een penalty tegen, na hands van Robin Pröpper. In de blessuretijd van de eerste helft kreeg het echter bijna de gelijkmaker in de schoot geworpen: Zakaria Labyad kopte terug, zag Cyriel Dessers over het hoofd en werd gered door Andre Onana.

Labyad betuigde zijn dank na rust in de vorm van een doelpunt: de rechtsbuiten nam een lange pass van Daley Blind al vallend ineens uit de lucht en tekende voor de 2-0. Ajax schakelde een tandje bij, greep Heracles bij de keel en besliste de wedstrijd al gauw definitief, met dank aan zijn koningskoppel. Ziyech legde de bal weer haarfijn neer bij de tweede paal en Promes schoot tegendraads binnen: 3-0.

Nadat Mazraoui licht geblesseerd raakte en uit voorzorg gewisseld werd, zakte het tempo en liet Ajax de teugels weer enigszins vieren. Blaswich voorkwam met een knappe redding de 4-0 van Lisandro Martínez, maar ook Heracles rook aan een treffer: Schuurs was echter op zijn post en kopte een inzet van Mohammed Osman van de lijn af. Diezelfde Schuurs liet zich even hiervoor eenvoudig wegzetten door Dessers, maar werd op het nippertje gered door Sergiño Dest.

Terwijl de wedstrijd op zijn einde liep, greep Dest nogmaals de hoofdrol. De kersvers Amerikaans international kon inschieten vanuit de tweede lijn en schoof de bal – al dan niet via mede-invaller Klaas-Jan Huntelaar – in de verre hoek: 4-0. Even later stond Dest met balverlies ook aan de basis van Heracles' eretreffer: Dessers kon het halve veld oversteken en legde de 4-1 eindstand vast. Ajax haalde de schouders op en kan toewerken naar het bezoek aan Lille van woensdagavond.

Opstellingen en beoordelingen*
Ajax: Andre Onana 7; Noussair Mazraoui 6 (67. Sergiño Dest 6.5), Perr Schuurs 6, Daley Blind 8.5, Nicolás Tagliafico 5; Donny van de Beek 6.5, Hakim Ziyech 8 (81. Razvan Marin -), Lisandro Martínez 5.5; Zakaria Labyad 5.5 (74. Klaas-Jan Huntelaar -), Dusan Tadic 5, Quincy Promes 7.5

Heracles Almelo: Janis Blaswich 7.5; Tim Breukers 6.5, Robin Pröpper 5.5, Mats Knoester 6, Lennart Czyborra 6.5; Alexander Merkel 5.5, Sebastian Jakubiak 7 (58. Mohammed Osman 6.5), Orestis Kiomourtzoglou 6; Silvester van der Water 5 (68. Teun Bijleveld 5), Cyriel Dessers 6.5, Dabney dos Santos 5 (61. Mauro Júnior 5)

Man of the match: Daley Blind
*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zondag 17 januari 2021

  2. zaterdag 16 januari 2021