Opleiding Feyenoord gefileerd: "Wij zijn volledig voorbijgestreefd"

23 november 2019, 08:39

In een bijzonder kritisch artikel heeft de jeugdopleiding van Feyenoord een veeg uit de pan gekregen. Verschillende jeugdspelers hebben anoniem hun beklag gedaan over de huidige staat van de opleiding van de Rotterdammers. Volgens een speler, die het Algemeen Dagblad te woord stond, 'slaat het allemaal nergens op' hoe het er aan toe gaat op de academie. De club zelf reageerde gisteren al boos op de nog te verschijnen publicatie.

Volgens Feyenoord had de schrijver van het stuk zich niet gemeld om een reactie te krijgen van de clubleiding. Overigens liet de club weten de opleiding kritisch te bekijken. En dat is volgens het stuk van het AD ook wel nodig. De jeugdopleiding raakt in verval, is de conclusie van de krant. "Binnen de jeugdopleiding staan de mensen die over de situatie willen praten nog net niet in een wachtrij opgesteld, maar ze doen hun verhaal wel vrijwel allemaal op basis van anonimiteit", zo vertelt een anonieme bron. Verschillende talentvolle jeugdspelers zijn inmiddels al vertrokken naar academies van andere BVO.

Een ander talent ziet dat de club wordt ingehaald door Ajax en PSV. "Die clubs speelden wij vroeger van de mat, daar is niets meer van over. Wij zijn volledig voorbijgestreefd." Hoewel Feyenoord Onder-19 vorig seizoen twee keer van Ajax won, is de situatie nijpend. "Voetballend waren zij toen al beter. Factoren als een slecht veld, veel thuispubliek en het terughalen Kökçü, Burger en Geertruida speelden een grote rol in die resultaten."

Kuyt en Adriaanse

Vooral Dirk Kuyt (Onder 19) en assistent Cor Adriaanse kunnen weinig goed doen, vertellen talenten. "Eigenlijk is elke training onder Kuyt en Adriaanse precies hetzelfde", zo vertelt een talent. "Het begint met een warming-up onder leiding van looptrainer Rick Cost. Daarna doen we een pass- en trapvorm. Dan een positiespel en een partijspel als afsluiting. Dat klinkt normaal, maar als spelers voelen we dat we alleen beter worden van de warming-up."

De trainingen van Kuyt en Adriaanse zijn achterhaald, vinden de jongelingen. "Het is doen om het doen. De pass- en trapvorm wordt altijd geleid door Cor Adriaanse. Zijn vormen stammen uit de oudheid. Twee passes en de vorm is alweer voorbij. Iedereen doet alles op de automatische piloot." Een andere jeugdspeler sluit zich daar bij aan: "Positiespel is bij Feyenoord de bal in de ploeg houden. Op welke manier en op welk moment we druk zetten, dat heb ik nog nooit gehoord van een trainer. Partijspellen hetzelfde verhaal. Ik krijg weleens het idee dat ze een bal in het midden gooien en denken 'zoek het maar uit'.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen