Veel ophef na racisme: "De reacties zijn heftiger dan ooit"

Veel ophef na racisme: "De reacties zijn heftiger dan ooit"

22 november 2019 – Nu verschillende voetballers zich openlijk hebben uitgesproken over het racisme in de voetbalwereld, wordt er nu hardop nagedacht op welke manier het probleem het best aan te pakken valt. Volgens Matthijs Keuning, voorzitter van Supporterscollectief Nederland, is de heftigheid om de racistische ongeregeldheden bij FC Den Bosch – Excelsior, nog nooit zo groot geweest.Dat stelt hij tegenover het Algemeen Dagblad. "De reacties die we nu zien zijn heftiger dan ooit, het duurt niet één dag, maar inmiddels al een week. Dat is een goed signaal, een teken dat dergelijk gedrag niet getolereerd wordt. Wij veroordelen het. Tegelijkertijd is het iets wat niet vaak gebeurt, gedrag dat 99,9 procent van de supporters als achterlijk bestempelt en voor afgelopen zondag dus ook niet hoog op de agenda stond." Het probleem meteen uitbannen, is volgens Keuning lastig. Hij legt de bal voor een gedeelte bij de supporters in het stadion. "Wat je kunt doen, is elkaar erop aanspreken, het op die manier tegengaan en bewustwording creëren in het stadion."

In de dagen na de gebeurtenissen in Zwolle regende het opvallend openhartige voetballers. Onder meer Georginio Wijnaldum, Robin van Persie en Edgar Davids spraken zich fel uit tegen racisme. Hedwiges Maduro is daar blij mee, maar vindt dat er meer gedaan moet worden. "Heel goed om een statement te maken, maar daar ligt de oplossing niet. Volgens mij moet je bij het echt extreme racisme - waarbij niet één persoon, maar tien à twintig mensen hoorbaar geluiden maken - zwaarder straffen. Zorgen dat een club bijvoorbeeld punten verliest, want dan krijg je sociale controle op de tribune."

KNVB bezig
Volgens het AD is de KNVB bezig met een aanpak van racisme en discriminatie. Er zijn verschillende projecten in gang gezet om bewustwording te creëren voor de LHBTI-gemeenschap en volgens week heeft de voetbalbond een afspraak staan met premier Rutte.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 26 november 2020

  2. woensdag 25 november 2020