Van Marwijk: "Voor Koeman begon tegen Estland voorbereiding"

21 november 2019, 08:18   Bijgewerkt: 21 november 2019, 10:26

Bert van Marwijk maakte in zijn tijd als bondscoach van het Nederlands elftal twee eindtoernooien mee en weet hoe lastig de voorbereiding op een eindronde is. Hij volgt Oranje met grote belangstelling richting het EK. De oud-bondscoach denkt dat Ronald Koeman nog een aantal belangrijke beslissingen moet maken op weg naar het toernooi van volgend jaar. "Ik ben in de aanloop naar het WK nog zes keer naar Johannesburg geweest", zei hij.

Het duurt nog ruim een half jaar, maar de voorbereiding op het EK van 2020 begint nu al. Koeman wacht daarin een zware en veeleisende taak, weet Van Marwijk. "Het houdt nooit op. Je moet vanaf de eerste dag dat je met een groep aan de slag gaat daarnaartoe werken", zei hij in de Telegraaf. "Voor Koeman begon tegen Estland de EK-voorbereiding."

Toen Oranje in 2010 het WK zou gaan spelen was Van Marwijk al zes keer in Johannesburg geweest om voorbereidingen te treffen. "Ik wilde de goden niet verzoeken, maar de KNVB zei dat we erheen moesten. We zijn daar toen zes keer geweest, alleen maar om te kijken naar het hotel en de juiste trainingsaccommodatie. Je hecht veel waarde aan een goed onderkomen met mooie velden en weinig reistijd. Spelers moeten zich in een hotel thuis voelen, de ruimte en privacy hebben."

EK 2020: gekwalificeerde landen

Voor Van Marwijk was het kiezen van de EK-selectie een kwestie van gevoel. "Als ik wist dat ze op een groot toernooi – al was het maar in vijf minuten – het verschil konden maken, dan nam ik ze mee." Met Myron Boadu en Calvin Stengs heeft Koeman twee geweldige talenten, toch is dat voor Van Marwijk geen garantie voor succes op een eindtoernooi. "Het moeilijke van jeugdspelers meenemen, is dat je nooit weet hoe ze zich op het hoogste podium staande zullen houden. De druk is compleet anders."

Nederland komt in maart weer bij elkaar voor de eerstvolgende interlandperiode. De verwachting is dat Oranje dan oefent tegen Spanje, terwijl er ook een tweede interland gepland zou worden.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen