Oranje op rapport: captain Wijnaldum grote inspirator van Oranje

20 november 2019, 09:01   Bijgewerkt: 20 november 2019, 11:43

Het Nederlands elftal heeft de sterke EK-kwalificatiereeks dinsdagavond op passende wijze afgesloten. Tegen Estland legde Oranje niet het beste spel op de mat, maar daar deed de prestatie niets aan af: 5-0. Georginio Wijnaldum was de grote man met een hattrick, maar ook veel andere spelers scoorden een voldoende. Zoals altijd legt FCUpdate.nl de spelers langs de meetlat in het spelersrapport.

Jasper Cillessen - 6,5

Had een vrije avond. Alleen in de slotseconden moest Jasper Cillessen nog ingrijpen. De doelman was nog wakker en redde in blessuretijd op de grootste mogelijkheid die Estland kreeg. Zijn enige, maar wel bijzonder knappe redding en tevens zijn tweede clean sheet van deze interlandperiode. 

Quincy Promes - 7

Quincy Promes speelde als international voor het eerst als rechter wingback, zoals hij vorig seizoen ook deed bij Sevilla. In de praktijk had Oranje daarmee een extra aanvaller op het veld. Verdedigen hoefde de Ajacied nauwelijks te doen. Ronald Koeman kon tevreden vaststellen dat Promes in deze rol een extra wapen is. Alleen zal Oranje op het EK niet zulke zwakke tegenstanders treffen. De Ajacied gaf met de assist op de 1-0 van Georginio Wijnaldum en een bijna assist op Luuk de Jong in ieder geval zijn visitekaartje als wingback af.   

Matthijs de Ligt - 6,5

Leverde net als tegen de Noord-Ieren een degelijke wedstrijd af. Deze keer waren de spotlights eens niet op hem gericht. En dat is ook weleens lekker. Matthijs de Ligt trad op bij de Estse speldenprikjes die er door de slordigheden aan Nederlandse zijde toch af en toe waren. In de tweede helft kon hij rustig toezien hoe Oranje er nog drie doelpunten bij maakte.

{image[338232][right-half][]}Nathan Aké - 7,5

Van Nathan Aké hadden we nog maar weinig gezien in het Nederlands elftal. Door de afwezigheid van Virgil van Dijk en Stefan de Vrij kon Ronald Koeman de verdediger van Bournemouth nu eens laten starten. De look-a-like van Ruud Gullit bewees waarom hij vaste klant is in de selectie van Oranje. Met Aké heeft Koeman een complete verdediger achter de hand. De 2-0 was voor Aké de kers op de taart.

Patrick van Aanholt - 6,5

In zijn eerste officiële interland werd Patrick van Aanholt als verdediger niet serieus getest. Daarentegen gaven de aanvallende bijdrages van de vervanger van Daley Blind - de Ajacied kreeg rust - een goede indruk. Hij vergat alleen zijn optreden te belonen met een doelpunt. Voor Ronald Koeman is het prettig te weten om op de linksbackpositie verschillende smaken tot zijn beschikking te hebben.

Davy Pröpper - 6

Davy Pröpper kwam in de basis voor de geschorste Marten de Roon. Daarmee kreeg hij de voorkeur boven Donny van de Beek. Pröpper voetbalde tegen Estland in de anonimiteit. Deed daarin overigens ook nauwelijks iets fout. Het stelt Ronald Koeman richting het EK voor een moeilijke keuze: wordt het Pröpper of blijft het De Roon?

Georginio Wijnaldum - 8,5

Wat een metamorfose heeft Georginio Wijnaldum doorgemaakt in het Nederlands elftal. Onder Koeman is hij uitgegroeid tot een van de gezichten van dit Oranje. Tegen Estland bewees Gini nog maar eens waarom. Met de aanvoerdersband om zijn arm maakte hij een hattrick. Het werd zijn bekroning voor een ijzersterke kwalificatiereeks. Maar Wijnaldums belangrijkste daad was gisteravond zijn racisme-statement met Frenkie de Jong. Genoeg is genoeg!

Frenkie de Jong - 7

Frenkie de Jong waande zich in een speeltuin. Dat zorgde in een fase van de eerste helft automatisch ook voor gemakzucht en onnodig balverlies. Verder was de middenvelder weer heer en meester op het middenveld. Het meeste indruk maakte het statement tegen racisme samen met Georginio Wijnaldum.

{image[338226][right-half][]}Calvin Stengs - 6

De debuterende Calvin Stengs oogde wat onwennig op de rechterflank. Dat had ongetwijfeld ook te maken met Quincy Promes, die vaak mee naar voren kwam. Na dertien minuten kreeg hij een uitgelezen kans voorgeschoteld door Frenkie de Jong. Maar de AZ-parel treuzelde te lang. Ook was Stengs een paar keer gevaarlijk met een aantal schoten.

Luuk de Jong - 5

De pinchitter van het Nederlands elftal mocht het tegen Estland eens vanaf het begin laten zien. Maar Luuk de Jong kon niet overtuigen. Dat kwam ook omdat het dringen geblazen was in de zestien van Estland. Desondanks kreeg hij twee kansen die normaliter aan hem zijn besteed. De voormalig PSV'er liet een vrije kopkans onbenut en kwam in de tweede helft een teenlengte tekort. Na een uur kwam Wout Weghorst hem vervangen.

Memphis Depay - 6,5

Wilde zich in de laatste interland van dit jaar nog een keer dolgraag laten zien. Memphis Depay stond als linksbuiten op het papier. In de praktijk zwierf hij over het veld. Overal waar Memphis kwam, was het alarmfase één voor Estland. Dat gevaar ebde na de beginfase weg. Voor de tweede helft nam Koeman geen verdere risico's met de net weer fitte Memphis en werd de aanvaller in de rust gewisseld voor de debuterende Myron Boadu.

Wisselspelers

{image[338235][right-half][]}Myron Boadu - 7,5

Een droomdebuut voor Myron Boadu. De AZ-spits kwam op de linkerkant te spelen als vervanger van Memphis Depay. Boadu deed dat met veel bravoure. Na eerst al een paar goede acties, beloonde hij zichzelf met een doelpunt. Ook het Nederlands elftal gaat nog heel veel plezier beleven aan het talent.

Wout Weghorst - 6

Wout Weghorst kreeg een half uur om het ongelijk van Ronald Koeman te bewijzen. De spits van VfL Wolfsburg zat voor het eerst sinds anderhalf jaar weer eens bij de definitieve selectie. IJverig als altijd deed Weghorst zijn best, maar creëerde hij geen noemenwaardige kansen.

Kevin Strootman: speelde tekort om in aanmerking te komen voor een beoordeling

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen