FC Emmen
2 – 0
Sparta
Feyenoord
0 – 0
PSV

Frenkie geeft indrukwekkende boodschap: "Moet ophouden"

Frenkie geeft indrukwekkende boodschap: "Moet ophouden"

20 november 2019 – Eén van de eerste vragen die Frenkie de Jong na Nederland - Estland (5-0) kreeg, ging over het indrukwekkende racisme-statement met Georginio Wijnaldum. Beiden toonden hun armen voor de camera om de rest van de wereld te laten zien: genoeg is genoeg. "We hadden dit van tevoren afgesproken. We dachten: we doen het in de wedstrijd nog een keer."De beelden van De Jong en Wijnaldum gingen meteen viraal. Net zoals zondag de walgelijke gebeurtenissen in Den Bosch. De incidenten rondom Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira raakten ook de Nederlandse ploeg. "Veel mensen hadden dit niet zien aankomen dat zoiets ook in Nederland zou gebeuren", sprak De Jong in de mixed zone. "Er is veel ophef over ontstaan. Iedereen weet dat het niet kan. Het moet ophouden." Promes vertelde dat de Bossche vertoningen effect hadden op de internationals. "Veel jongens hadden er moeite mee. Het moet afgelopen zijn. We hebben dit intern besproken, want dit hoort niet thuis in de wereld. Helemaal niet in het voetbal. Dat verpest het spelletje."

Verschillende statements
Memphis Depay sprak zich als eerste uit tegen het schandaal. Daarna kwam maandag de indrukwekkende persconferentie met Wijnaldum. Gisterochtend verstuurde Oranje een groepsfoto met daaronder: enough is enough, hashtag: StopRacism. Zelfs premier Mark Rutte werd dinsdag naar de Tweede Kamer geroepen om dit maatschappelijke probleem te bespreken.

Maar het mooiste en meest krachtige statement kwam gisteren vanaf het veld. Alsof het zo moest zijn opende Wijnaldum tegen Estland al na zes minuten de score. Een prachtig moment om nogmaals te onderstrepen dat voor racisme geen plaats is. "Met z'n allen komt zo'n statement sterker over", aldus De Jong. "Hopelijk heeft het een beetje geholpen. Of het nu helemaal klaar is? Ik denk dat er vast nog weleens een incident komt. Maar ik hoop dat het snel minder wordt en dat het stopt."

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 15 december 2019

  2. zaterdag 14 december 2019