Loting Oranje: Pot 2, Groep C en Oekraïne als opponent

Loting Oranje: Pot 2, Groep C en Oekraïne als opponent

20 november 2019 – Het Nederlands elftal is als tweede in de poule definitief deelnemer in Pot 2 van de loting voor EURO 2020. Op voorhand geen ideaal scenario omdat je normalter dan toplanden treft, maar door de bijzondere opzet van het EK én het feit dat Rusland niet tegen Oekraïne mag spelen, toch niet ongunstig. Oekraïne is namelijk het team dat uit Pot 1 tegen Oranje komt te spelen tijdens de eerste wedstrijd op het EK.Dat blijkt uit de pot-indeling (zie onder). Omdat veel geplaatste landen in hun thuisland wedstrijden afwerken, zitten zij sowieso in bepaalde poules. Nederland zit bijvoorbeeld sowieso in Groep C, dat Amsterdam als speelstad heeft. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld Engeland (Londen), Italië (Rome), Spanje (Madrid), enzovoorts. Daardoor treft Nederland Oekraïne sowieso en als Roemenië zich plaatst (dat is dan via Pot 4), treffen zij ook sowieso het Nederlands elftal, dat drie thuiswedstrijden speelt. 

Lees ook: Alles wat je moet weten over de EK-loting mét Nederland

Pot-indeling voor de loting op 30 november:
Pot 1: Italië, België, Engeland, Duitsland, Oekraïne en Spanje
Pot 2: Frankrijk, Polen, Zwitserland, Kroatië, Nederland en Rusland
Pot 3: Portugal, Turkije, Denemarken, Oostenrijk, Zweden en Tsjechië
Pot 4: Wales, Finland en vier teams uit de play-offs.

Zekerheden in groepen voor het EK:
A) Italië,
B) België, Rusland, Denemarken
C) Nederland, Oekraïne (Roemenië e.v.t. via play-offs)
D) Engeland, (Schotland e.v.t. via play-offs)
E) Spanje, (Ierland e.v.t. via play-offs)
F) Duitsland, (Hongarije e.v.t. via play-offs)

Een groot deel van de loting is dus al verricht, België – dat opnieuw Rusland treft – kent zelfs al twee tegenstanders. Dat heeft te maken met het feit dat Rusland en Oekraïne niet tegen elkaar mogen spelen en België als groepshoofd dus sowieso de Russen treft, terwijl ook Denemarken een thuisland is en dus in Groep B moet acteren. 

Als Roemenië het niet redt in de play-offs, dan kunnen Wales of Finland uit Pot 4 komen of een ploeg die zich plaatst via de Nations League. Uit Pot 3 is Portugal de zwaarste opponent, terwijl ook Turkije, Oostenrijk, Tsjechië en Zweden mogelijke tegenstanders zijn. Alleen Denemarken kan Oranje dus niet treffen.

Deze wedstrijden staan al vast op locatie:
St. Petersburg: Rusland - België
Kopenhagen: Denemarken - België
Amsterdam: Nederland - Oekraïne


gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 5 december 2019

  2. woensdag 4 december 2019