Hattrick Wijnaldum en doelpunt Boadu in passend slotstuk Oranje

19 november 2019, 22:38

Het Nederlands elftal heeft de sterke EK-kwalificatiereeks dinsdagavond op passende wijze afgesloten. Tegen Estland legde Oranje niet het beste spel op de mat, maar daar deed de prestatie niets aan af: 5-0. Georginio Wijnaldum was de grote man met een hattrick. AZ-spelers Calvin Stengs en Myron Boadu maakten hun debuut. Laatstgenoemde maakte ook direct zijn eerste doelpunt.

Bondscoach Ronald Koeman had zijn basiselftal ten opzichte van het duel met Noord-Ierland op liefst zeven plekken gewijzigd. Zo mocht onder anderen AZ-speler Calvin Stengs zich verheugen op een basisplaats, waarmee hij dus zijn debuut maakte voor Oranje. Verder viel op dat Quincy Promes als rechtsback werd geposteerd. Luuk de Jong kreeg een kans in de spits.

Oranje zette het spel vervolgens te weinig kracht bij. Niet dat het iets te duchten had van Estland, maar gaatjes in de bij vlagen toch vakkundig gebouwde muur waren maar lastig te vinden. Na twintig minuten werd de score wel verdubbeld. Opnieuw, en dat was redelijk veelzeggend, was het een kopdoelpunt. Nathan Aké was ditmaal de doelpuntenmaker, een assist van Memphis Depay lag eraan ten grondslag.

In het restant van de eerste helft creëerde Oranje weinig. Na een klein half uur spelen kreeg Luuk de Jong zijn enige kans van het duel, maar zijn kopbal was niet krachtig genoeg. Wijnaldum was nog voor rust dicht bij zijn tweede treffer, maar de inzet ging net naast. Aan de andere kant waagde Erik Sorga, in de Estische competitie toch goed voor 31 goals afgelopen seizoen, een poging maar diens inzet ging ook net naast.

Na rust maakte ook Myron Boadu zijn debuut. De AZ-aanvaller kwam Memphis vervangen. Direct na rust liet de over het algemeen ongelukkig spelende Stengs zich gelden met een schot, maar dat was een prooi voor Estland-doelman Sergei Lesmets. Het spelbeeld bleef vervolgens onveranderd en Oranje verzuimde om er in de soms stille ArenA voor eigen publiek een heuse feestwedstrijd van te maken.

Het slotakkoord was vervolgens voor Boadu. Op aangeven van Kevin Strootman (die Frenkie de Jong in de tweede helft kwam vervangen) tekende de AZ'er namelijk voor zijn eerste interlanddoelpunt. Het was het slotstuk van een duel dat geen seconde spannend was. Dat dát gegeven door eenieder voor lief wordt genomen, staat wel vast. Na jaren van toekijken is het Nederlands elftal komende zomer immers 'gewoon' weer actief op een eindronde. Het thuiszitten is voorbij, een mooie voetbalzomer met onder meer drie thuiswedstrijden in de ArenA ligt over ruim een half jaar in het verschiet.

Opstelling Oranje: Jasper Cillessen; Patrick van Aanholt, Nathan Aké, Matthijs de Ligt, Quincy Promes; Frenkie de Jong (75. Kevin Strootman), Georginio Wijnaldum, Davy Pröpper; Memphis Depay (46. Myron Boadu), Luuk de Jong (63. Wout Weghorst), Calvin Stengs.

Morgen volgen de beoordelingen in een uitgebreid spelersrapport

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen