Denen overleven Ierse heksenketel en gaan met Zwitsers naar EK

18 november 2019, 22:42   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

In het hol van de leeuw heeft Denemarken zich maandagavond geplaatst voor het EK van volgend jaar. De Denen hadden aan een punt voldoende om kwalificatie veilig te stellen en speelden in een razend spannende wedstrijd met 1-1 gelijk tegen Ierland. Zwitserland, dat met 1-6 te sterk was voor Gibraltar, is als koploper geëindigd in Groep D en gaat ook naar het EK.

Ierland - Denemarken 1-1

Voorafgaand aan de wedstrijd van maandagavond had Denemarken een voorsprong van drie punten op Ierland. Omdat de vorige ontmoeting in Kopenhagen in 1-1 eindigde, volstond voor de Ieren iedere overwinning om zich te kwalificeren voor het EK. Denemarken had daarentegen aan een remise genoeg om EK-deelname veilig te stellen.

In de beginfase van de wedstrijd keken beide ploegen de kat uit de boom, al dicteerde Denemarken wel. Ondanks dat de Denen voor rust nauwelijks wat weggaven, kregen zij in de eerste helft wel twee dompers te verwerken. Zowel Thomas Delaney als Andreas Cornelius liep een blessure op, waardoor bondscoach Age Hareide vroeg in de wedstrijd twee keer moest wisselen. Kasper Dolberg kwam voor Cornelius in het veld en vergezelde mede-oud-Ajacieden Christian Eriksen en Lasse Schöne op het veld.

Op een kans voor Conor Hourihane na, die simpel werd gepakt door Kasper Schmeichel, gebeurde er in de eerste helft vrij weinig. Het tweede bedrijf was evenmin spectaculair, wat te verklaren was door de belangen die op het spel stonden. Waar Dolberg, die zwak speelde, verzuimde de trekker over te halen, daar maakte Martin Braithwaite een kwartier voor tijd de 0-1. Matt Doherty bracht vijf minuten voor tijd de spanning terug door de 1-1 te scoren, maar de door Ierland gewenste 2-1 volgde ondanks een slotoffensief niet. Door de remise is Ierland veroordeeld tot de play-offs.

Gibraltar - Zwitserland 1-6

Zwitserland was door de 1-0 zege op Georgië van afgelopen vrijdag bijna zeker van EK-deelname, maar moest op bezoek bij Gibraltar winnen om niks aan het toeval over te laten. De Zwitsers kenden een probleemloze avond en wonnen met 1-6 van de voetbaldwerg. Cedric Itten (twee keer), Ruben Vargas, Christian Fassnacht, Loris Benito en Granit Xhaka maakten de Zwitserse doelpunten. De zege heeft Zwitserland door het gelijkspel in Dublin zelfs de groepswinst opgeleverd.