Koeman gaat wel veranderen tegen Estland, nog niet duidelijk hoe

Koeman gaat wel veranderen tegen Estland, nog niet duidelijk hoe

18 november 2019 – Ronald Koeman gaat wat andere keuzes maken dan hij normaliter zou maken bij het Nederlands elftal. De bondscoach moet niet alleen noodgedwongen - door de afwezigheid van Virgil van Dijk, Ryan Babel en Marten de Roon – de basisopstelling omgooien, maar wil met een EK-ticket op zak ook het een en ander uitproberen. "Ik ga iets doen dat anders is dan hoe we gespeeld hebben, maar daar zeg ik verder niks over", zei Koeman.Tijdens de persconferentie ging het over de aan- en afwezigheid van spelers. Van Dijk is afwezig vanwege privé-omstandigheden. "Dat is een gemis, hij is niet voor niets aanvoerder en Europees voetballer van het jaar", zei Koeman, die zaterdag het verzoek kreeg van Van Dijk of hij bij de selectie mocht vertrekken. "Maar we hebben ook andere jongens die zijn positie kunnen invullen. En Gini (Wijnaldum, red.) draagt de aanvoerdersband."

Stefan de Vrij zal hem in elk geval niet vervangen centraal achterin in de basis. "Hij is niet honderd procent fit. Hij zou wel kunnen invallen als het noodzakelijk is", zei Koeman over diens fitheid. Nathan Aké is normaliter zijn vervanger, al kan ook Daley Blind er uit de voeten. "Dat zijn de opties als ik een linksbenige verdediger wil zien spelen. Ik ga de keuze ook maken op basis van frisheid en fitheid. Ook is het een mogelijkheid om spelers een kans te geven, die anders niet hadden gespeeld. Er vallen wat plekjes open ten opzichte van de vorige keer."

Memphis fit om te spelen
Voorin keert er met Memphis Depay juist een aanvaller terug. "Hij is fit, maar hij was zaterdag óók fit, zei hij", aldus Koeman. "We hebben alles gedaan om Memphis fit te krijgen en er is ook constant contact geweest met de club. Het speelt een rol wat Lyon vindt in of hij gaat spelen, al zeggen clubs altijd dat spelers niet kunnen spelen. En als hij wel fit is, moet hij kunnen spelen."

Myron Boadu en Calvin Stengs zijn mogelijke debutanten en kunnen voorin ook uit de voeten. Het duo maakt tijdens de trainingen een goede indruk op Koeman, die wel denkt dat ze in kwaliteit nog moeten groeien. "Maar het worden geweldige spelers", loofde de bondscoach het duo van AZ.

Koeman nors
Minder positief was hij over de stemming in het land na de plaatsing voor EURO 2020. Er was bijzonder veel kritiek op het optreden van Oranje in Belfast. Hoewel Koeman zelf ook niet content was, ergerde hij zich wel aan de kritieken. "De tegenstander werd onderschat. Noord-Ierland is een ploeg die het heel veel ploegen moeilijk kan maken. Eerst was het helemaal niks, toen werden we wereldkampioen en nu staan we stil in onze ontwikkeling."

Koeman vindt dat niet vergeten moet worden waar het Nederlands elftal vandaan komt. "We hebben ons geplaatst en weten dat het veel beter kan en moet. Maar er is niet een land dat veel beter is dan de andere op het EK, het ligt dicht bij elkaar", aldus een zichtbaar geïrriteerde Koeman, die dinsdagavond niet te veel zal veranderen. "We hebben een redelijk vaste selectie, met een lijn die ik probeer te volgen."

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 12 december 2019

  2. woensdag 11 december 2019