Waarom Oranje-spelers geen rood moeten pakken tegen Estland

Waarom Oranje-spelers geen rood moeten pakken tegen Estland

19 november 2019 – Het Nederlands elftal heeft zich geplaatst voor EURO 2020, maar heeft in de kwalificatie nog wel een wedstrijd te spelen. Marten de Roon is daar vanwege een schorsing niet bij, terwijl Memphis Depay op scherp staat. Als hij fit genoeg is om te spelen, hoeft hij zich niet direct zorgen te maken, al is het voor alle internationals wel zaak om géén directe rode kaart te pakken tegen Estland. Hieronder de regels.Bij drie gele kaarten in de EK-kwalificatie is een speler geschorst voor de volgende wedstrijd in de kwalificatie. Na afloop van de kwalificatie worden alle gele kaarten kwijtgescholden. Mocht een speler zijn derde gele kaart in de laatste wedstrijd van de kwalificatie krijgen, zou hij normaliter dus geschorst zijn voor de eerstvolgende wedstrijd. Maar omdat het de laatste wedstrijd betreft, ontvangt hij géén schorsing meer. Deze schorsing op basis van gele kaarten kan dus ook niet worden doorgevoerd naar de play-offs (die nog voortkomen uit de Nations League) voor dit toernooi of het eindtoernooi zelf.

Bij een directe rode kaart ligt dit anders. Mocht een speler een directe rode kaart krijgen, is hij automatisch geschorst voor (minimaal) de volgende wedstrijd. Wanneer de speler de rode kaart in de laatste wedstrijd van de EK-kwalificatie krijgt, zal de schorsing wél meegenomen worden naar het eindtoernooi. Ook kan het zijn dat de schorsing eerder is opgelopen en over meerdere wedstrijden gaat, dan gaat deze ook mee naar EURO 2020 als de speler in kwestie die schorsing nog niet volledig heeft uitgezeten. Bij de Oranjevrouwen miste Anouk Dekker bijvoorbeeld afgelopen zomer het eerste WK-duel vanwege de directe rode kaart die ze in de laatste wedstrijd van de play-offs opliep. 

Mempis op scherp
Oranje-speler Memphis Depay staat in de kwalificatie op twee gele kaarten en zijn bij een kaart tegen Estland zou hij zijn derde kaart pakken en geschorst zijn. Omdat het de laatste kwalificatiewedstrijd betreft, vervalt de schorsing alsnog.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 15 december 2019

  2. zaterdag 14 december 2019