Ajax
0 – 0
Midtjylland

Welke landen kunnen via de play-offs alsnog naar het EK?

Welke landen kunnen via de play-offs alsnog naar het EK?

17 november 2019 – Maar liefst zestien niet-gekwalificeerde landen kunnen zich alsnog plaatsen voor het EK. En wel via play-offs op basis van hun prestaties in de Nations League. In totaal liggen er vier tickets klaar. Het definitieve deelnemersveld valt dinsdag aan het einde van het kwalificatietoernooi op te maken. Inmiddels valt al wel een eerste balans op te maken.De Nations League kende vier divisies, opgesplitst in vier groepen. In principe komen winnaars van deze groepen in eerste instantie in aanmerking voor de play-offs. Echter schuiven deze door zodra landen zich al geplaatst hebben. Vanuit Divisie A - waar Nederland ook in speelde -  is IJsland het enige land dat naast een direct ticket greep. Dus worden de drie openstaande plekken ingevuld door landen uit lagere divisies. Dit betreffen landen die in hun divisie de groep niet gewonnen hebben. Het zou ook gek zijn als poulewinnaars door zouden schuiven voor deze play-offs en dan op papier sterkere teams treffen.

Noord-Ieren als voorbeeld
Noord-Ierland is een goed voorbeeld van hoe dit vangnet kan werken. De opponent van Oranje in de reguliere kwalificatie eindigde in Divisie B puntloos onderaan. Omdat in Divisie A en B zoveel landen zijn die al een ticket hebben, profiteren de Noord-Ieren. Loting moet uitwijzen in welke play-offs Noord-Ierland zich moet melden: die van Divisie A met in ieder geval IJsland of die van Divisie B met in ieder geval Bosnië-Herzegovina.

Voorlopige indelingen play-offs
Divisie A: IJsland, Bulgarije/Israël/Roemenië*, Wales/Slowakije/Ierland/Noord-Ierland**
Divise B: Bosnië-Herzegovina, Wales/Slowakije/Ierland/Noord-Ierland**
Divisie C: Schotland, Noorwegen, Servië, Bulgarije/Israël/Roemenië*
Divisie D: Georgië, Macedonië, Kosovo, Wit-Rusland

vetgedrukt: ploegen verzekerd van deelname aan play-offs
*: zoals de situatie nu is, bepaalt loting welk land in divisie C aansluit en welke twee in
**: zoals de situatie nu is, bepaalt loting welke drie landen in Divisie B aansluiten en welk land in Divisie A

Schema
Na dinsdag is definitieve deelnemersveld voor de play-offs bekend. Voor vrijdag staat de loting gepland en wordt duidelijk welke landen in welke play-offs spelen en wat de affiches zijn. Zowel de halve finale als de finale van de play-offs bestaat uit één wedstrijd. Voor de halve finale bepaalt de rangschikking van de Nations League wie thuis speelt, voor de eindstrijd gaat de UEFA opnieuw loten.

Data
Loting: vrijdag 22 november
Halve finales: donderdag 26 maart
Finales: dinsdag 31 maart

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 25 november 2020