Oranje stelt met bloedeloze remise in Belfast EK-deelname veilig

Oranje stelt met bloedeloze remise in Belfast EK-deelname veilig

16 november 2019 – Het Nederlands elftal heeft zich zaterdagavond geplaatst voor het EK van volgend jaar. Van een leien dakje ging het niet voor Oranje op Windsor Park, maar de 0-0 remise tegen Noord-Ierland volstond om EK-deelname veilig te stellen. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman speelde een tegenvallende wedstrijd, creëerde weinig uitgespeelde mogelijkheden en overleefde zelfs een strafschop.Bondscoach Ronald Koeman had in aanloop naar de wedstrijd in Belfast een paar vraagtekens staan achter de namen van enkele vaste waarden. Zo kampte Memphis Depay met een lichte hamstringblessure en was Georginio Wijnaldum ziek. Zowel de aanvaller als de middenvelder werd zaterdag niet fit genoeg geacht om in actie te komen, waardoor Koeman noodgedwongen enkele wijzigingen moest doorvoeren. Hij koos voor Steven Berghuis als verrassende vervanger van Memphis, waardoor Ryan Babel als spits startte. Donny van de Beek speelde logischerwijs op de plek van Wijnaldum, waardoor Marten de Roon in de basis terugkeerde. Verder moest ook Stefan de Vrij vanwege een blessure verstek laten gaan.

Oranje boekte in de vorige interlandperiode cruciale overwinningen op Noord-Ierland (3-1) en Wit-Rusland (1-2), waardoor het aan een gelijkspel in Belfast genoeg had om EK-deelname veilig te stellen. Voor de Noord-Ieren was het do or die. De verwachte storm van The Green & White Army kwam er, met hulp van Oranje, ook. Een inschattingsfout van Jasper Cillessen leidde na drie minuten de eerste kans van Noord-Ierland in. Hij nam de bal niet goed aan, gunde zichzelf vervolgens te veel tijd en schoot tegen Corry Evans. Met wat geluk ging de bal niet in het doel. In de minuten die volgden, werden de Noord-Ieren nog twee keer gevaarlijk. Eerst kopte Josh Magennis rakelings naast, daarna schoot George Saville de bal tegen op de grond liggende De Ligt. De Noord-Ierse kansenregen werd gevolgd door een enorme mogelijkheid voor Berghuis, die op aangeven van Quincy Promes de lat raakte.

Lees ook: alles wat je moet weten over de EK-loting mét Nederland

De kans van Berghuis leidde een periode in waarin Oranje veel aan de bal was, weinig te duchten had van de Noord-Ieren en tot een paar schoten kwam. Zowel Babel als Promes plaatste de bal echter naast. Op het moment dat Nederland de wedstrijd controleerde, kreeg Noord-Ierland uit het niets een penalty. Een voorzet vanaf rechts kwam met wat pech terecht op de hand van Veltman, waarna scheidsrechter Szymon Marciniak naar de stip wees. Aanvoerder Steven Davis ging achter de bal staan en knalde ruim over, waardoor Oranje een achterstand bespaard bleef. Een paar minuten later greep Koeman voor het eerst in door De Roon - die al na tien minuten geel had gekregen - naar de kant te halen en Davy Pröpper in te brengen. In de slotfase van het eerst bedrijf gebeurde er niet veel meer.

Waar Oranje de eerste helft slecht startte, daar kwam het in het tweede bedrijf wel aardig uit de startblokken. De Noord-Ieren meldden zich zelden voor het doel van Cillessen en Nederland had volledige controle. Naarmate de tweede helft vorderde, veranderde het spelbeeld niet. Oranje kreeg weliswaar wat kansjes, maar de Noord-Ierse doelman Bailey Peacock-Farrell hoefde zelden in actie te komen. De inbreng van Luuk de Jong, die na ruim een uur Berghuis verving, zorgde er ook niet voor dat er wat veranderde. Omdat een écht slotoffensief van Noord-Ierland uitbleef, hield Oranje tot het laatste fluitsignaal simpel stand.

Door de remise meldt Oranje zich volgend jaar voor het eerst sinds het WK in 2014 op een eindronde, maar is het de koppositie in Groep C wel kwijtgeraakt aan Duitsland. Dinsdag komt het team van Koeman in de laatste kwalificatiewedstrijd in actie tegen Estland. Anderhalve week later, op zaterdag 30 november, vindt de EK-loting plaats.

Opstelling Oranje: Jasper Cillessen; Joël Veltman, Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk, Daley Blind; Marten de Roon (36. Davy Pröpper), Donny van de Beek, Frenkie de Jong; Steven Berghuis (65. Luuk de Jong), Ryan Babel (90. Nathan Aké), Quincy Promes

Morgen volgen de beoordelingen in een uitgebreid spelersrapport

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 14 december 2019

  2. vrijdag 13 december 2019