Oranje onervaren op EK: maar 6 speelden groot toernooi

Oranje onervaren op EK: maar 6 speelden groot toernooi

17 november 2019 – De eerste missie is volbracht: het Nederlands elftal heeft zich geplaatst voor het EK van deze zomer. De komende maanden kan bondscoach Ronald Koeman gaan nadenken over het samenstellen van zijn ideale selectie. Een ding weet hij zeker, het wordt geen team dat overloopt van de ervaring op eindtoernooien. Van de huidige 23-koppige selectie zijn er namelijk maar zes spelers die ooit op een EK of WK in actie kwamen.Matthijs de Ligt gaf eerder dit weekend in een interview aan te hunkeren naar het spelen van een groot toernooi. Tijdens het laatste eindtoernooi waar Nederland actief was, het WK van 2014 in Brazilië, zat De Ligt nog op de middelbare school. Door de crisis in het Nederlandse voetbal, waardoor Oranje het EK van 2016 en het WK van 2018 misliep, komt het nu voor dat slechts zes spelers van het huidige Nederlands elftal kunnen vertellen wat het is om op zo'n EK of WK mee te doen. Wie zijn dit?

Jasper Cillessen (7 duels op een WK)
De eerste doelman van Oranje werd door bondscoach Louis van Gaal tot vaste keeper gebombardeerd tijdens het WK 2014. Oranje strandde in de halve finale tegen Argentinië en Cillessen keepte alle zeven duels. Toch is hij het meest bekend van het moment dat hij niet keepte. In de kwartfinale tegen Costa Rica werd hij vlak voor de penaltyserie vervangen door Tim Krul, die in die serie twee strafschoppen keerde en Oranje zo naar de volgende ronde bracht.

Stefan de Vrij (7 duels op een WK)
In Brazilië koos Van Gaal voor stabiliteit achterin en daardoor speelde hij met vijf verdedigers. Stefan de Vrij vormde het centrale trio met Bruno Martins Indi en Ron Vlaar. In die hoedanigheid speelde ook De Vrij zeven WK-wedstrijden. Hij kwam tot één doelpunt door tijdens de memorabele 1-5 zege op Spanje in de eerste groepswedstrijd de 1-3 binnen te werken bij een corner.

Daley Blind (7 duels op een WK)

Zijn lange bal ging de hele wereld over. Linksback Blind stuurde Robin van Persie weg en zag de aanvoerder vlak voor rust de 1-1 binnenkoppen tegen Spanje. Blind was een zekerheid voor Van Gaal achterin. De verdediger van Ajax maakte alle wedstrijden vol, behalve de troostfinale tegen Brazilië. Hier werd hij na zeventig minuten geblesseerd gewisseld. Blind scoorde in die wedstrijd na een kwartier de 0-2 en zorgde er daarmee mede voor dat Nederland derde werd.

Georginio Wijnaldum (7 duels op een WK)
Op het WK van 2014 was het dringen op het middenveld bij Oranje, waar Nigel de Jong en Wesley Sneijder zo goed als onomstreden waren. De eerste twee groepsduels zat Georginio Wijnaldum dan ook op de bank en viel hij in. In het laatste groepsduel tegen Chili stond hij echter in de basis en daar bleef hij de rest van het WK staan. Hij scoorde met de laatste trap van Oranje dat toernooi, namelijk in de blessuretijd van de troostfinale tegen de Brazilianen: 1-3.

Memphis Depay (4 duels op een WK)

Bij het huidige Oranje is Memphis Depay één van de sterkhouders, maar op het WK 2014 moest de toenmalige aanvaller van PSV het eerst met alleen invalbeurten doen. Dat was geen schande, aangezien de voorhoede uit Robin van Persie en Arjen Robben bestond. In zijn eerste minuten op het WK was Memphis meteen belangrijk met de winnende goal tegen Australië (2-3). Het daaropvolgende duel tegen Chili scoorde hij ook, dit was de bevrijdende 2-0 in blessuretijd. Uiteindelijk kwam Depay vier duels in actie, waarbij hij alleen tegen Costa Rica een basisplaats had.

Joël Veltman (2 duels op een WK)
Van de huidige Oranjeselectie mag Ajacied Joël Veltman zich de meest onervaren WK-speler noemen. De verdediger maakte ook onderdeel uit van de groep in Brazilië en kwam tot twee invalbeurten. In de openingswedstrijd tegen Spanje viel hij een kwartier voor tijd in voor De Vrij en in de strijd om de derde plaats tegen Brazilië kwam hij in de laatste minuten in het veld voor Jordy Clasie.

Ryan Babel, Kevin Strootman en Luuk de Jong
Zes spelers van dit Oranje weten dus wat het is om te voetballen op een groot toernooi, in dit geval een WK. In totaal zijn er negen Oranjespelers die zich ooit op een groot toernooi mochten melden, maar drie van hen kwamen niet in actie. Ryan Babel is de meest ervaren speler op dat gebied. Hij was erbij toen Nederland op het WK van 2010 in Zuid-Afrika de finale verloor van Spanje. Babel speelde geen minuut en was daarmee samen met Stijn Schaars de enige veldspeler die dat toernooi namens Oranje niet in actie kwam.

Twee jaar later, op het desastreus verlopen EK van 2012, werd Babel niet opgeroepen. Kevin Strootman en Luuk de Jong kregen die uitnodiging van bondscoach Bert van Marwijk wel en reisden mee af naar Polen en Oekraïne. Zij zagen vanaf de bank hoe Oranje van zowel Denemarken, Duitsland als Portugal verloor en als nummer laatst in de groepsfase naar huis kon. Komende zomer krijgen zijn vermoedelijk een nieuwe kans om dat debacle recht te zetten én hun eerste minuten ooit te maken op een eindtoernooi.

Door: Mark Broersma

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 9 december 2019

  2. zondag 8 december 2019