Auteur Cruijff-biografie krabbelt terug: "Twijfels over uitspraken"

15 november 2019, 15:31   Bijgewerkt: 15 november 2019, 15:58

Auke Kok stelde woensdagavond in het tv-programma De Wereld Draait Door dat Johan Cruijff jaarlijks één miljoen euro aan zichzelf uitkeerde namens de Johan Cruyff Foundation, maar inmiddels zegt de auteur van de biografie dat hij aan deze uitspraak twijfelt. "Ik begon te twijfelen, heb anderen gebeld, en toen bleek het misschien toch iets anders te liggen", zei hij vrijdag in de rechtbank.

Na de uitspraken van Kok eiste de Johan Cruyff Foundation vervolgens dat alle boeken uit de winkels moesten verdwijnen, terwijl ook op internet de boeken niet meer verkocht mochten worden. In de rechtbank kwam Kok vrijdagmiddag deels terug op zijn uitspraken bij DWDD. "Het was voor mij iets wat in het rijtje paste van Cruijff de weldoener die ook goed op zichzelf paste", citeert het Algemeen Dagblad.

In de rechtbank stelde de advocaat van de foundation dat als Kok wederhoor had gedaan 'we hier niet hadden gezeten'. Maar hij verzuimde dat en 'de reputatie van de foundation is hierdoor in diskrediet gekomen'. Ook Carola Thate, bestuurslid van de foundation, had haar woordje klaar over de kwestie. "Cruijff heeft nooit een cent verdiend aan de Foundation. Als Kok nu zegt dat hij het zo niet heeft bedoeld, doet dat heel veel mensen verdriet. Dit is echt heel erg", zei ze.

Kok liet vervolgens doorschemeren dat hij nu al twijfels heeft over de betreffende passage in het boek. "Ik vind het naar en vervelend en dit was niet de bedoeling. Als ik aan de rechtzetting kan bijdragen, zal ik dat zeker doen. Het is nooit mijn insteek geweest om Cruijff of de Foundation te beledigen", sprak Kok in de rechtbank van Amsterdam.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen